Реклама / Ads
29| 11245 |21.09.2023 НАРОДЕН ГЛАС

След лицемерието пред ООН: Радев се скри от среща със Зеленски

.
Клаус Йоханис, Мария Габриел, Урсула фон дер Лайен, Володимир Зеленски
След пламенната реч пред Общото събрание на ООН, в която президентът Румен Радев заяви, че страната ни осъжда агресията на Русия в Украйна и подкрепя Киев от ден 1, днес държавният глава се скри от среща с Володимир Зеленски и вместо това страната ни бе представена от Мария Габриел.
 

На срещата в Ню Йорк, освен българския вицепремиер и украинския държавник, присъстваха още председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и румънския президент Клаус Йоханис. На какво се дължи отсъствието на Радев не е съвсем ясно. 

 

Ясно е обаче, че по протокол на президентски срещи се събират именно държавни глави на съответните държави, освен ако те не бъдат заместени по болест или неотложна причина. Ясно е още, че отсъствието на Радев от срещата със Зеленски буди съмнения, тъй като след последната им интеракция при посещението на украинския президент у нас, имаше много неблагоприятни за Радев коментари. 

 

Припомняме, че Зеленски никак не хареса думите, с които българският президент нарича войната в Украйна. еотдавна пред български журналисти той обвини Украйна за това, че “настоява” да води войната. Кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата "война", маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките "конфликт" и "специална операция", посочиха от украинското посолство по-късно.

 

Вчера обаче Радев представи друго лице пред Общото събрание на ООН.

 

“Преди 19 месеца една от постоянните членки на Съвета за сигурност извърши военна агресия срещу съседна своя страна, нарушавайки принципите на Устава на ООН и международното право. От този ден България категорично осъжда агресията на Руската федерация срещу Украйна”, заяви българският президент.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е провела среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Украйна Володимир Зеленски по време на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от министерството й. Тримата са обсъдили Плана за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона за свързаността.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен благодариха на правителството на България за усилията и конструктивните преговори. Президентът Зеленски подчерта ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в НС, подкрепили решението.


“Украйна оценява ,че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко”, заяви след срещата вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. „Но точно в момент на трудност, когато изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява. Оценява се от Европейската комисия и от Украйна”, каза още Габриел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6167 |21.09.2023 Емилия Милчева: Меморандумът наля пари на замеделците, но не решава проблемите . 25| 14042 |20.09.2023 Сабрутев: Борисов се издаде! Протестите са организирани от ГЕРБ, за да поискат незабавна ротация . 25| 8544 |20.09.2023 Камен Алипиев: Терзиев е автогол за ПП-ДБ, В София ще са важни районните кметове . 23| 10072 |19.09.2023 Проф. Евгений Дайнов, DW: Метежът на милионерите представлява непосредствен риск за националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads