Реклама / Ads
6| 3201 |05.03.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Светлана Тихановска в България: Смъртта на Навални може да даде "зелена светлина" за още убийства

.
Светлана Тихановска
Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска е в България. Тя ще изнесе публична лекция в Софийския университет "Свети Климент Охридски", ще разговаря с премиера Николай Денков и с министъра на външните работи Мария Габриел и ще участва в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз по покана на председателя ѝ Кирил Петков.
 

Светлана Тихановска заяви пред Ангел Григоров в ефира на БНР, че ще разчита на българския глас в Евросъюза и че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, а не с режима на Александър Лукашенко:

 

"Дойдох в България преди всичко, за да се запозная със страната. Много е жалко, че нашите народи знаят толкова малко един за друг. Чрез това интервю бих искала българският народ по-добре да почувства Беларус и това, с което се борим. Ще се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи. Също така ще изнеса публична лекция в Софийския университет за ситуацията в Беларус, за това как се борим срещу режима и за независимост на нашата страна". 





"На политическо равнище за мен е много важно България като страна с глас в Европейския съюз да разбере, че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили и че Лукашенко начело на страната е път към нищото", каза тя.

 

"Като цяло в Беларус има два вида криза - политическа и хуманитарна. Хуманитарната се изразява в това, че вече четири години всеки ден в Беларус вкарват в затвора хора заради изразено мнение, абонамент в социалните мрежи, четене на независими медии и даже използване на беларуския език. 

 

Политическата криза се състои в това, че през 2020 г. Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отказа да я предаде на друг човек. Той просто върна нашата страна в сталинската ера - репресии, гнет. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съюзник на Путин, въпреки че едва 4% от беларусите подкрепят участието на Беларус в тази война. Мнозинството беларуси подкрепят украинците и Украйна. Нашите беларуси се борят рамо до рамо с украинците срещу руската империя, а беларуските дисиденти също помагат на украинците". 

 

"Много е важно България и българското правителство да разбират стратегическата роля да Беларус в гарантирането на сигурността на целия регион. Защото без свободна Беларус ще има постоянна заплаха както за беларусите, така и за нашите съседи. Нужен ни е вашия глас. Убедена съм, че вашето правителство разбира, че демократична и свободна Беларус е в интерес не само на беларусите, но и на цяла Европа", посочи още тя.

 

"На политическата ситуация в Беларус влияе беларуският народ. За четири години с помощта на репресии Лукашенко така и не успя да убеди беларусите, че той е доброто, а свободна и демократична Беларус - лошото. Той толкова много се страхува от хората, че репресиите не стихват, за да не могат хората да говорят свободно. Той унищожи всички независими медии, всички организации бяха ликвидирани. В момента Беларус представлява политическа пустиня. След 2020 г. беларусите, които напуснаха страната, а те са около 500 000, могат да бъдат по-свободни в действията и изказванията си. Като човек, когото беларусите избраха през 2020г. и беше признат за президент от демократичните страни, мога да защитавам интересите на своята страна и своя народ. 

 

Затова нашата стратегия е от една страна да оказваме максимален натиск над режима вътре в страната и отвън, а от друга страна - да подкрепяме беларусите, нашата национална идентичност и организациите, които продължават борбата с режима. Естествено, да помагаме на тези, които останаха в страната - семействата на политическите затворници, самите политически затворници и малките групи, които работят нелегално в Беларус", коментира тя.





На въпрос за Алексей Навални и съпругата му Юлия, Тихановска отговори:

 

"Възхищавам се, разбира се, на смелостта и решителността на Юлия, защото тя знае, че работата ѝ е свързана с големи рискове и предизвикателства. Какво бих я посъветвала? Преди всичко да покаже, че работи за хората, че задачата й е да освободи руското общество от гнета на диктатурата. Навярно ще й е по-трудно, отколкото на нас беларусите, защото ние имаме консенсус за това кой е законно избраният лидер. Въпреки това опитите са обединение на опозицията в Русия трябва да продължат.".

 

"Всеки ден се страхувам за мъжа си (Сергей Тихановски, бел. ред.) и за хилядите хора в беларуските затвори. Мъжът ми е в затвора от май 2020 г. През последната година го държат в режим “инкомуникадо”. Това означава, че не може да го посещава адвокат, писмата не стигат до него, не зная дали е жив, в какви условия го държат, какво става с него и в какво състояние се намира. Това е всекидневна мъка. Намираш се в неведение. 

 

Когато стана убийството на Навални, моментално си представяш, че подобен сценарий е възможен и за твоите роднини, близки и приятели в затвора. И разбираш, че смъртта на Навални може да стане или "зелена светлина", или "червена линия" за по-нататъшни убийства. Ако сега демократичният свят не отговори с решителни действия, това ще развърже ръцете на диктаторите. Вижте, можем да ликвидираме нашите политически противници и нещо няма да последва!".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3868 |05.03.2024 Николай Слатински: Русия не е път, тя е задънена улица, бездна . 24| 10028 |04.03.2024 Манол Глишев: DMS Радев? . 17| 52949 |03.03.2024 Емил Джасим: Русия подписва Санстефанския мирен договор, за да ни припомня колко трябва да сме благодарни . 1| 5879 |02.03.2024 Нов успех на българската поезия - Кирил Кадийски отново сред най-големите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads