Реклама / Ads
6| 16268 |06.03.2017 ЪNDERGROUND

„Булгартабак“ продължава да губи след флирта с „Ислямската държава“

.
Според финансов доклад на CISTran, българският тютюнев гигант „Булгартабак“ загуби $ 9 милиона през 2016 г., тъй като компанията бе санкционирана и още плаща таксите за това, че е правила бизнес с ИДИЛ. Компанията обяви своите резултати за 2016 в сряда - 1 март.
 

Това се казва в публикация на  Cistran Finance. Миналата пролет фирмата, която е отговорна за производството на някои от най-популярните марки цигари в страната и региона, спря износа за Близкия изток, след подозрения, че продава цигари на ИДИЛ. Корпорацията  също така си навлича гнева на турските власти и европейските антикорупционни чиновници, които твърдят, че тя има огромен дял от продажбите в тютюневия черен пазар на Турция. Контрабандата на цигари в Турция нарастна през 2010 г., след като страната повиши данъците върху тютюна.

 

Доклад е описано как контрабандисти носят продукти на „Булгартабак“, включително и популярните марки Виктори, Престиж и ММ . Това става  в Турция през Северен Ирак, Сирия и Иран. В доклад на турското правителство за контрабандата се твърди, че повече от половината от $ 1 млрд. стоки на незаконния пазар на цигари в страната е на „Булгартабак“. В него също така е описано подробно как скрити превози на цигари на „Булгартабак“ са били прекарани контрабандно през райони на Ирак, контролирани от марксистка група, определяща се като Кюрдска работническа партия (ПКК), водена от терористични лидери.

Корумпирани от началото

 

Развиваща дейност в една от най-корумпираните страни в Европа, „Булгартабак холдинг“ отдавна играе по собствени правила. Основана като контролиран от държавата монополист над производството на тютюн през 1951 г., Българската комунистическа партия (БКП) е имала пълен контрол над корпорацията до моментът на колапс на партията, когато „Булгартабак“ се трансформира в холдингово дружество с 22 предимно държавни дъщерни дружества.

 

Възползвайки се от държавна подкрепа и нарастващото търсене на тютюн, „Булгартабак“ се превръща в един от най-големите цигарени холдинги в Източна Европа. Политическите лидери водят съпротива срещу множество опити да бъде приватизиран, така дружеството е под строгия контрол на правителството, а  неговият растеж е сведен до минимум.

 

През 2011 г. бившият премиер Бойко Борисов най-накрая се предава и продава 80 на сто от компанията на базирания в Австрия инвестиционен посредник BT Invest за $ 145 милиона. Фирмата, която е основана пет месеца преди продажбата и е наречена "класическа пощенска кутия", остава мажоритарен собственик на „Булгартабак“.

 

"Има скрити собственици сред политиците, които не декларират собствеността си в Булгартабак", съобщи разследващият сайт Бивол, през 2015 г. "Има мръсни пари в тази сделка-много пари, много мръсни и незаконни пари."

 

Според публикувани доклади, схемата за приватизация бе водена от спорният депутат и медиен магнат Делян Пеевски и с участието на едни от най-силните политици в страната, включително и Борисов, който придобива големи дялове в холдинга чрез офшорни компании, регистрирани в Лихтенщайн и на Британските Вирджински острови.

 

Серия от доклади от „Бивол“ показва, че Пеевски остава основен акционер в дружеството чрез регистрирани пълномощници, включително майка му, Ирена Кръстева, и близки сътрудници.

Неправилен клиент

 

Четири години след като спорният процес на приватизация беше финализиран, името на „Булгартабак“ отново се появи в заглавията поради погрешни причини.

 

Този път турските власти, по-специално Митническото Министерство и Следствената Служба за Финансови престъпения (MASAK), обвиниха „Булгартабак“ в неправомерни действия. В комбинираният им доклад, турските агенции твърдят, че Prestige - Булгартабак е била най-срещаната марка сред милионите цигари, които се внасят контрабандно в страната всяка година. Разследването също така проследи маршрута на контрабандата през северен Ирак до южната граница на Турция, идентифициран е един човек на име Салам Кадер Фарадж като дистрибутор на „Булгартабак“-произведени цигари в Северен Ирак.

 

Други доклади обясниха, че продуктите на „Булгартабак“ потеглят от България, пътуват през Суецкия канал и Червено море и около Аденския залив, преди да достигнат пристанището Джебел Али в Дубай, където контрабандисти избягват данъци чрез изпращане на продуктите за безмитните магазини. В Дубай, цигарите обикновено са преопаковани, за да  се прикрие съдържанието им и се издават нови документи за пътуване до Ирак.

 

Бивол задълбочи разследването на схемите за контрабанда на Булгартабак като публикува писмо, за което се твърди, че е подписаното споразумение от шефовете на Булгартабак за разпространение на най-популярните марки цигари на Булгартабак в целия Близък изток-включително в Ирак, Иран и Сирия, с посредничеството на Caledon Invest на Фарадж.

 

Фарадж е представителят в Близкия изток на регистрираната в САЩ Caledon Invest, която, според писмо от 2007 г., предоставено от Бивол, е обект на разследване от страна на българската прокуратура за данъчни престъпления и незаконното разпространение на Булгартабак цигари. През 2011 г. регионалното правителство на Иракски Кюрдистан добавя към подозренията, отнемайки лицензите за внос на заподозрените контрабандисти - Caledon Invest и Салам Кадер Фарадж, след като Фарадж предоставя фалшив договор между Caledon и Булгартабак на кюрдските власти.

 

Според доклад на Хюриет по разследване на контрабандни цигари на турските органи, посредническата фирма на Фарадж също "играе роля" в прехвърлянето на пари чрез европейски посредници до терористичната група, базирана в северен Ирак - ПКК, която разчита на контрабандата на цигари за голяма част от приходите си, поддържа създадена мрежа за трафик по северните граници на Ирак. Цигари на Булгартабак, които са пътували през Северен Ирак с помощта на един човек, за когото се смята, че прехвърля пари за ПКК, почти сигурно са контрабандирани в координация с ПКК.

 

Но ПКК не е единственият играч в Северен Ирак по време на разгара на контрабандните операции на Булгартабак. В годините след началото на гражданската война в Сирия, ИДИЛ овладява и контролира големи части от Северен Ирак и Сирия, в това число големият иракски град Мосул и голяма част от граничните райони между двете страни. По време на пиковото развитие на ИДИЛ през 2014 г., бързо завладява градове в североизточен Ирак, оставяйки само една част от територията недокосната, намираща се на кръстопътя на райони  контролирани от кюрдски и иракски сили,  в близост до източната граница на Ирак с Иран.

 

Контрабандисти действащи в северен Ирак и Сирия през това време са принудени да се координират с ИДИЛ или рискуват твърде вероятно атака. С милиони цигари на Булгартабак, преминаващи опасния терен всяка година на път за Турция, изглежда малко вероятно, че контрабандистите биха рискували брутална атака на ИДИЛ или лющене на част от стоката по време на всяка мисия.

 

Въпреки тези обвинения, няма признаци, че Булгартабак е сменил своите лоялни контрабандисти в Caledon и Фарадж. Вместо това, компанията просто настоя да не се променят дистрибуторите от Близкия Изток, които са и били верни за повече от десет години и обвини медиите за фабрикуване на истории за контрабанда.

 

Булгартабак не остана невредим. След излизането на турските доклади за разследването, Турция забрани достъп на Ахмед Доган, основател на ДПС и Делян Пеевски - член на парламента от Движението за Права и Свободи. Тютюневата Инвестиционна компания на Пеевски продава своя дял от пет процента в Булгартабак констатирайки "изкуствено създадени проблеми с репутацията" и един месец по-късно Булгартабак спря продажбите си в Близкия изток, в резултат на което 400 работни места са съкратени и губи  достъп до пазара, отговорен за 85% от износа на дружеството, както и постепенното премахване или преместване на дъщерни фабрики на Булгартабак. Въпреки, че остават съмнения относно продажбата на акциите на Пеевски, едно е ясно: да си сътрудничиш с терористи носи тежки последствия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14797 |28.02.2017 Само във Фрог: Пеевски продава марките на "Булгартабак" на „Бритиш американ табако” . 10| 11015 |08.01.2017 Хр. Иванов: Ще искаме със срок да се разследва КТБ, „Булгартабак “ и „Лукойл “ . 4| 6666 |26.10.2016 Нинова: Не разреших продажбата на „Булгартабак” и Пеевски ме размаза!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads