Реклама / Ads
10| 13804 |26.04.2010 ЪNDERGROUND

Р. Петков разказва вицове, знаковите убийства неразкрити

.
Румен Петков
"Какъв е резултатът от акциите на управляващите? 5 на 2 за “Октопод”, доколкото го има, и 6 на 3 за “Наглите”, обяви наскоро бившият вътрешен министър Румен Петков на пресконференция в централата на БСП. “По наше време имаше повече ред”, каза още той.
 
Румен Петков управлява и е на власт като вътрешен министър в периода 2005-2008 година. За да направим равносметка как се е действало преди, Frognews.bg припомня какво се случи в страната ни през последните 10 години, и какво успя да разкрие МВР по негово време..

Полицията започна да действа в последно време, но все още остават в мистерия стотици знакови убийства, извършени през последните години. По някои от тях давностните срокове за разследване се увеличават, но резултати няма. Остава да се запитаме как се е работило преди време, дали сега се работи по тез случаи или папките трупат прах в следствията?

Ясно е, че тези убийства биха довели до много отговори, които си остават въпросителни и за престъпления, които се извършват в момента.

Ето и хронологията на показните убийства, връщайки се 10 години назад:

На 19 декември 2000 г. на стотина метра от дома си е разстрелян общинският съветник на СДС на гр. Елена Славчо Славов. За него се знае, че е собственик на мандрата "Млекимекс" в града, която е част от българо-австрийския холдинг "ББС – Хандел. След смъртта му не се намира каквато и да е информация, че е бил във връзки с престъпния свят.

Няколко дни по-късно, на 28 декември е извършено ново убийство като този път се затваря устата завинаги на Динко Добрев, шеф на "Родопа" ЕООД в Нова Загора. Той е гръмнат в двора на фирмата си.

На 26 януари 2001 година и спорта дава своята жертва. Във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Георгиев. Той е прострелян пред дома му на ул. "Подвис" в морската столица.

Месец след това, на 26 февруари убийците стават агресивни и към женския пол, като в столицата е посечена на парчета ямболската млада адвокатка Надежда Георгиева. По това убийство има 3 подсъдими лица, но делото все още продължава.

Следва 1 март 2001 година, когато вместо мартеничка, търговецът на алкохол Розалин Костов, съсобственик в "Роник" ООД , получава куршум пред къщата си на ул. "6 септември" в Русе.

После идва женският празник 8 март, когато на карибския остров Аруба е застрелян босът на СИК Поли Пантев, който обитава луксозен хотел на екзотичното място. Като че ли вследствие на това убийство тръгват редица други, започва истинската война между групировките.

На 9 ноември 2001 г. е взривен джипа на Димитър Желязков – Очите, При инцидента загиват съпругата му, брат й и негов бодигард. Наркобосът като по чудо остава жив.
И 2002 година не започва по-различно. На 29 януари бомба с дистанционно управление, поставена в пощенска кутия на блок в столичния кв. “Стрелбище”, ранява Димитър Димитров – Маймуняка, ръководител на ударните бригади на ВИС. Той издъхва на третия ден след атентата.
Следва няколко месеца спокойствие. На 22 юли 2002 г. пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" става червен от кръвта на свещеник. Убит е 66-годишният поп от Банско Стефан Камберов. Това съвсем озадачава криминалистите, но резултати няма.
На 15 август до хотел „Хемус” е прострелян Димитър Джамов, който се води като ученик на Илия Павлов в бизнеса.

4 декември 2002 г. се оказва фатален ден за хасковския бизнесмен Валентин Подмолов – Подмола. Отново полицията не стига до извършителите.

На 28 декември същата година е разстрелян и военният прокурор Николай Колев, чието име се преплита с убитата преди време адвокатка от Ямбол Надежда Георгиева.

Екшънът продължава и през 2003 година. 30 януари се пролива още кръв, като спорта дава нова жертва. Международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка.

На 7 март 2003 година, не по погрешка е застрелян Илия Павлов, който по това време се води най-богатият българин. Президентът на "MG корпорация", е убит от снайперист с един куршум в гърдите на излизане от офиса си в София. Павлов е основател и основен акционер в “Мултигруп”. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев-Хафти. От сигурна смърт го спасява намиращият се наблизо патрул от Шесто РПУ

11 март 2003 г. е тежък ден за Иван Тодоров – Доктора, който е взривен в мерцедеса си на бул. „Цариградско шосе” в столицата. Той оцелява, загива бодигардът му Йордан Спасков.

По същия начин по чудо оцелява и Косьо Самоковеца, след като на 31 април 2003 г джипът му избухва в пламъци след мощен взрив. На 16 юни е разстрелян бизнесменът Тодор Толев, който получава няколко фатални куршума на столичната улица „11 август”.

На 19 август 2003 г. на кръстовището на булевардите „България” и „Гоце Делчев” е разстрелян 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан с наркотрафика.

На 27 ноември следва нова кървава баня. Пред входа на жилището му в столичния кв. “Хладилника” е убит Румен Маринов – Нарциса от ВИС, приятел на Васил Илиев и кум на брат му Георги Илиев. Застрелян е в гърба, слизайки от личния си автомобил.

В края на 2003 година си отиде и Косьо Самоковеца. Веднъж спасил се от смъртта в родината си, куршуми го пронизват в Холандия пред бижутериен магазин Тамошната полиция е задържала 37-годишен холандец, заподозрян за убийството.

През 2004 следват нови потоци от кръв. На 19 януари бомба избухва в асансьор на сградата на бул. “Джеймс Баучер” 87 в кв. “Лозенец” в София. При взрива загиват президентът на “Интерпетролиум” Стоил Славов и Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов, както и друг пътуващ в асансьора гражданин.

На 26 юли в София е убит 38-годишния Бранимир Григоров - Бранко. По данни на полицията Бранко е с богато криминално досие. През февруари тази година Бранко осъден на една година затвор за притежаване на оръжие. Той беше задържан в края на миналата година край Айтос заедно с Петър Харизанов, който пък бе взривен на 19 януари тази година в асансьора с петролния бос Стоил Славов. Според една от версиите двамата са подготвяли атентат срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. Кум на простреляния е Младен Михалев - Маджо.

На 30 юли 2004 г. ресторант „Славия” е целият в кръв. Маскирани като полицаи убийци застрелват Милчо Бонев - Бай Миле и петима от бодигардовете му. Според оперативната информация от МВР Милчо Бонев, известен като Бай Миле, е един от основателите на силовата групировка СИК заедно с Красимир Маринов - Маргина, Дмитрий Минев -Руснака, Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов. Официално Милчо Борисов се занимава с трансфери на спортисти. Близък е до ФК “Славия”. В момента продължава делото за жестокото убийство.

На 24 октомври 2004 г. при стрелба на столичния бул. “Витоша” пред заведението “Upstairs” в близост до кръстовището с улица “Кърниградска” е прострелян – Дмитрий Русевич Минев, известен като Димата Руснака. След стрелбата Минев е откаран веднага от охраната си в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов”, където е настанен в шокова зала. Въпреки усилията на лекарския екип Дмитрий Минев умира. Дмитрий Минев - Руснака е обявяван многократно за издирване. Регистриран е за рекет, измама, фалшифициране на документи и има издадена условна присъда.

31 юли 2005 година ново убийство, като преди него са гръмнали още няколко дребни престъпника. На ул. “А. Кънчев” в заведение центъра на София са застреляни Антон Милтенов-Клюна, Николай Добрев-Цайса и Иван Тодоров-Призрака. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в полицията за опит за убийство, наркотрафик, кражби. Според оперативна информация Антон Милтенов-Клюна участва в преразпределението на наркопазара у нас.

Георги Илиев бе застрелян с един куршум в сърцето около 23.30 ч. в края на август 2005 година, в присъствието на близо 30 свидетели пред заведението си Буда бар в курортния комплекс Слънчев бряг.

Три дни по-късно разследването още не може да уточни мястото, от което е стрелял снайпериста, не е открита никаква улика от него, нито от оръжието на престъплението.

Най-вероятната версия е, че убиецът е стрелял от един от двата хотела, разположени най-близко до “Буда бар” - "Хризантема" и "Тракия". В събота разследващия екип продължи да проверява всички стаи в двата хотела с изглед към шосето, от другата страна на което се намира заведението на Илиев. В неделя огледът на хотелските комплекси продължаваше, но без развитие в разследването. Няма задържани по случая.

На бул. “Стамболийски” в района на Колхозния пазар във Варна на 20 септември 2005 г. е убит Митко Димитров, един от най-скъпо платените адвокати в града. Стрелците са били двама и са избягали в неизвестна посока веднага след стрелбата. Димитров е починал в линейката, която е пристигнала на място веднага след стрелбата. Той е бивш служител на МВР.

На 10 октомври 2005 година е убита 45-годишната Шинка Манова, бивш началник на митницата в Горубляне, и нейният шофьор, 25-годишният Йордан Герговски - криминално проявен. Те бяха застреляни в София, на улица "Деян Белишки", в джип "Тойота". Шофьорът е починал на път за болницата, а Манова - на място в джипа, който е собственост на фирма на името на бившия й мъж. По джипа е стреляно три пъти. От 2003 г. Шинка Манова е директор на дирекция “Последващ контрол” на Агенция "Митници".

На 12 октомври 2005 г. е убит Райко Василев –Кръвта, който беше прострелян от маскиран мъж в 21,20 ч. пред заведението "Ирландски пъб". Веднага след убийството стрелецът и съучастниците му избягали с автомобил "Ауди Б 4", който бе намерен опожарен по-късно от полицията през няколко улици.

26 октомври 2005 е последния ден на банкера Емил Кюлев. В 9.14 ч. до кръстовището на бул. "България" малко преди пресечката с "Димитър Несторов" е застрелян вторият по богатство в България и 73 в света мъж. Собственикът на „ДЗИ банк” и много други имоти бил в сребристия си джип БМВ X5. Според една от версиите, от храстите е изскочил човек, който е използвал бавния ход на автомобила и от упор с автомат е застрелял банкера и е ранил тежко шофьора. После убиецът избягал незнайно къде. Изстреляни са поне 10 патрона.

Около 14 часа на 22 февруари 2006 година беше убит в столичния квартал "Лозенец" на ул. "Червена стена" Иван Тодоров - Доктора. При стрелбата бе ранен шофьорът му, който е откаран във Военна болница. Името му е Васил Стоянов и е на 37 години. Той е настанен в Шокова зала на Военномедицинска академия с огнестрелни рани в корема, дясната ръка и двата крака. Мъжете бяха простреляни в черен джип Порше "Кайен". Стреляно е директно по джипа на Доктора в момент, в който колата му се е движела с намалена скорост, тъй като уличката е наклонена.

На 7 октомври 2006 година бе разстрелян публично Николай Иванов-Бобъра. Убийството е извършено 15 минути преди полунощ в столичния квартал "Гоце Делчев". Бобъра е отнесъл девет куршума в главата и гърдите. Наказателната акция е извършена от двама маскирани в заведение, намиращо се в близост до 73-то училище. При стрелбата са пострадали и още двама мъже - Николай Апостолов и Тони Димитров, с които Бобъра гледал мача България - Холандия. На 21 ноември същата година убиват и Къро Дебелия. Той е прострелян с два куршума в главата. Покушението е извършено на бул. “Цар Борис III“. Мъжът е убит на излизане от ресторант “Вини“.

На 14 май 2007 г. е застрелян 45-годишният Александър Тасев, президент на ФК “Локомотив” (Пловдив). Той е убит около 10,30 часа на ул. “Севастократор Калоян”. Тялото му е намерено в лекия му автомобил черен “Мерцедес” S класа, с регистрационен номер СА 6969.
Показно беше и убийството на Георги Стоев, което бе извършено на 7 април 2008 година. По обяд в района на хотел "Плиска" бе гръмнат авторът на романи за организираната престъпност. Двамата нападатели пресрещнали Георги Стоев в локалното платно до хотел "Плиска", стреляли няколко пъти и избягали. Преди покушението той имал уговорена среща с двама души в близко кафене, появил се обаче само единият от тях.

На 11 април 2008 г. бе убит един от подземните босове на Сандански 33-годишният Георги Вранчев, по-известен с прякора Вранчо, бе застрелян пред дома си около 1.30 ч. Наркобосът преди около 2 месеца си позволи публично да заплаши с уволнение дори шефа на местната полиция Костадин Бакърджиев. Вранчо е убит с един куршум в гърдите.

44-годишният Александър Занев е открит застрелян в столичния квартал „Бояна” на 18 май 2009 година. Той е един от собствениците на фирмата "Софийска баница". Сигналът за инцидента на ул. "Бял равнец" е подаден малко преди 19.00 часа. 44-годишният мъж е бил прострелян в главата. Той е открит в джип „Сузуки Витара".

На 3 юли e застрелян Румен Рачев - шеф на комплекс "Бохеми" в кв. Дивдядово и едноименния ресторант в Шумен, както и на сладкарница "Мики". Рачев е починал в шоковата зала на спешното приемно отделение на болницата. Покушението е извършено пред хирургическия блок на МБАЛ в Шумен около 12:30. Мъжът е прострелян близо до джипа си марка "Инфинити", който бил спрян пред входа на лечебното заведение. Според очевидци се е стреляло от кола.

И последната година започна със знаково убийство. На 5 януари бе разстрелян скандалният бивш радиоводещ Боби Цанков. Инцидентът станал малко след 12.30 часа. 30-годишният мъж е загинал на място, а други двама бяха закарани в болница, от където по-късно съобщиха, че няма опасност за живота им и са в съзнание.

Това е цялата поредица от знакови убийства, като между тях има и такива на криминално проявени лица, за които не писахме. Последният разстрел на радиоводещия несъмнено е свързано с други, изброени преди него, а дали криминалистите ще достигнат до някъде....... времето ще покаже.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15078 |20.04.2010 САЩ търси фалшиви Пикасо и Дали, у нас се продават на килограм . 13| 12822 |19.04.2010 "Греблото" на Трактора, оплетено в застрахователния и таксиметровия бизнес . 36| 16778 |15.04.2010 Нима искате да сте бедни като българите? . 70| 34579 |12.04.2010 Катин – голямата лъжа на победителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads