Реклама / Ads
22| 7468 |31.05.2014 ПОЛИТИКА

Адам Михник в София: Европа обича Русия, но да внимава да не забременее

.
Адам Михник
Революцията в Украйна има 3 аспекта. Тя вече не е посткомунистическа, а постколониална. Нещо като “революция на съвестта”.
 

Национализмът е последният, най-висш стадий на социализма, заявява Адам Михник в Софийския университет, пише 24 часа. Има 2 основни мотива за енигматичността на Путин. Призракът на Майдана е единият. Казвам тези неща като русофил и русофоб. Че Путин е нещастен в Украйна, но че е нещастен и в Русия.82% от Русия ръкопляска на Путин, но колко ще бъде това? Той показва на света, че Русия е империален играч, който не може да бъде подминаван. Но според ментази логика водидо катастрофа.

Другият капан е корупцията. Шрьодер е класически пример на човек, който се остави да бъде корумпиран. Путин спечели войната с олигарсите сред КГБ. Струва ми се, че тази система, която Путин е измислил, е изплагиатствана от Лукашенко.

 

Революцията в Украйна произтича от всички лъжи и престъпления на Янукович. Не съм пророк и не зная какво ще се случи. Подозирам едно - Путин анексира Крим и изгуби Украйна за 80 години. Никога досега не съм чувал толкова силни антикремълски възгласи. Моята страна Полша например има голям успех. Последните 20 години са най-успешните за страната от 400 г. насам. Имаме обаче един проблем. Както казва Лех Валенса, “ако поляк не се оплаква, значи

полумъртъв”. Е, още мърдаме. Не умеем обаче да се радваме на успеха. Лесно можем да се подведем към авторитарното.

 

Европа обича Русия, но трябва да внимава да не би да забременее. Разбира се, историята на Русия се промени. Преди 30 г. Съветският съюз беше предвидим. Днес обаче виждаме, че политиката на Путин е непредвидима. Ако някой ме беше питал за Крим, то категорично щях да кажа, че Русия няма да го анексира. Путин усети горчилка в устата. Той имаше чувството, че загуби от Майдана, защото площадът свали Янукович, неговия президент. Това беше достойно поражение. Путин обаче трябваше да има нещо. Затова анексира Крим, обяснява Михник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6818 |30.05.2014 Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат . 148| 8251 |30.05.2014 Станишев: Няма да се откажа от евродeпутат? . 52| 7262 |29.05.2014 П.Стоянов:ДСБ и Костов стряскат съюзниците в Реформаторския блок . 76| 7446 |28.05.2014 Орешарски: Не съм готов за промени в кабинета и за оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads