Реклама / Ads
51| 17726 |04.08.2023 ПОЛИТИКА

Анализатори на Time: Украинската контраофанзива трябва да пробие до Азовско море

.
Необходим е пробив на изток....
Трима авторитетни американски военни аналитици публикуваха подробна статия в сп. Time, в която анализират хода на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и се опитват да предскажат възможните резултати от него.
 

Според Фредерик Каган от Американския исттитут по предприемачество, Каролин Хърд от Института за изследване на войната (ISW) и Катерина Степаненко (също от вашингтонския ISW), Украйна има немалко предимства в момента, които повишават шансовете й за успех.

 

Първо: „Настоящият опит за механизиран украински пробив има всички шансове да бъде успешен, а ВСУ го използват на такава дълбочина, която позволява да разрушават части от руските отбранителни линии“, смятат авторите на Time.

 

Второ: „Руските сили, които вече имат тежки проблеми с моралния дух и други системни въпроси (въоръжение, муниции, доставки на продоволствие, б.р.), могат да се пречупят под атаките на Украйна и да започнат отстъпление“, продължават анализаторите.

 

Трето: „Постоянният натиск и мащабната кампания по блокиране на руските действия могат да доведат до такива пробиви в руските линии, които украинските сили да използват отначало на отделни места, а после – и за по-дълбоки нахлувания“, се казва в публикацията на сп. Time.

 

Прогнозите на анализаторите са, че първият и вторият сценарий са по-малко вероятни, но достатъчно възможни. Третият вариант е най-вероятният път на Украйна към успеха, предсказват експертите.

 

По наблюдения на на Каган, Хърд и Степаненко, именно развитието на събитията по третия вариант е довело до победния ход на ВСУ в Харковска и Херсонска област през есента на миналата година, пише още Debati.


За развитието на сегашната кампания авторите отбелязват: „Най-вероятно периодите на забележими тактически пробиви ще се сменят с дълги периоди на затишие и някои неуспехи.“


„Колкото и да ни се е искало пред украинските сили просто да се открие път към Азовско море, по-скоро боевете ще продължат да бъдат тежки, загубите – високи, а разочарованието – постоянен спътник на бойните действия. Но всичко това са най-нормални неща в една война“, пишат авторите на Time.


Те не изключват и вариант украинското контранастъпление да завърши с неуспех, но изразяват оптимизъм, основан на няколко факта, сред които: географията на бойното поле, неспособността на Кремъл да привлече достатъчно качествени резерви и системните проблеми в руската армия.


В публикацията е описан и главният логистичен проблем у войската на агресора: разтегнатите линии за снабдяване, които украинската армия може да пресече, ако достигне до Бердянск или Мариупол на Азовско море. При това за ВСУ не е задължително да стигне до самия бряг, а само да се доближи достатъчно близо, за да държи основните пътища под огневи контрол. Ако това се случи, снабдяването на цялата южна групировка ще стане крайно сложно.


С други думи: на украинците е достатъчно да превземат и удържат само един сектор (в близост до Азовско море, б.р.), за да загуби Русия възможността да контролира практически цялата територия на запад от направлението на удара. Русия е длъжна да побеждава навсякъде, за да се спаси от катастрофа“, заключават анализаторите на Time.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4707 |16.11.2022 Анализатори зоват за спокойствие. Става дума за инцидент, не нападение . 7| 8752 |09.10.2022 Анализатори: Ще има правителство с мандата на ген. Янев . 10| 10276 |07.07.2020 Анализатори: Борисов знае кой го е снимал и откъде са снимките . 2| 5825 |25.06.2019 Украинската делегация напусна шумно Съвета на Европа заради Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads