Реклама / Ads
2| 5513 |02.04.2018 ПОЛИТИКА

Ананиев: 719 хиляди българи са без здравни осигуровки

.
719 хиляди българи са здравно неосигурени към края на 2017 г., предава БГНЕС. Още през 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция „Управление на риска” при НАП. ”Фрог нюз” припомня, че работещите българи в държавата ни са по-малко - 2,2 млн.души, отколкото сънародниците ни зад граница - 2,5 млн.човека.
 
През 2017 г. е извършена пълна оценка на актуалните характеристики и на ефекта от третиране на анализирания риск „Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България". Съгласно тази оценка българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са приблизително 719 хил. лица.

Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на питане на депутата от БСП Лало Кирилов за броя на здравнонеосигурените лица. С цел определяне на действителния брой на здравно неосигурените български граждани, следва да се има предвид, че според Закона за здравното осигуряване, подлежат на задължително здравно осигуряване в НЗОК всички български граждани, които не са граждани и на друга държава и българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България.

Това означава, че българските граждани, които са граждани и на друга държава (с двойно гражданство, едното от които е българско) и пребивават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на задължително здравно осигуряване. Също така, не са задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лицата, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, подлежат на здравно осигуряване в друга държава-членка. Това най-общо са лица, които пребивават и/или работят в други държави от Европейския съюз, включително членовете на техните семейства, уточнява здравният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10065 |15.03.2018 Д-р Николай Михайлов: България е в зоната на привичен хаос . 1| 5331 |20.02.2018 Евробарометър: Българите не харесват родната си икономика, а само тази на ЕС . 13| 9427 |14.02.2018 Баварският финансов министър: Против съм България да е в еврозоната! . 3| 6662 |08.02.2018 Велизар Енчев: България предаде Западните покрайнини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads