Реклама / Ads
10| 15989 |08.02.2024 ПОЛИТИКА

Асен Генов за ФрогНюз: Явно им ляха куршуми срещу “софийската сглобка” и страхът беше преодолян

.
Източник: личен архив
Изборът на председател на Общинския съвет в София създава впечатление, че това се случва с цел да се избегнат предсрочни избори в София. Този избор беше очевиден, беше сякаш най-приемливия именно за сегашната конфигурация на Общинския съвет и по никакъв начин не отговаря на въпроса защо беше необходимо всички ние да се наслушаме как с тези или онези никога няма да сме заедно и да управляваме. Беше пределно ясно, че накрая така ще стане и така и стана.
 

Това заяви пред ФрогНюз Асен Генов. 


На въпрос има ли опасност след лятната ваканция на общинарите да сме изправени пред нови местни избори в София, тъй като Цветомир Петров ще е временно на поста, само шест месеца, той отговори:


"Не съм сигурен дали тогава тази хипотеза за трите месеца без избор на председател на Общинския съвет ще е валидна отново. Плюс това не е сигурно дали “софийската сглобка” не би имала това мнозинство, както при избора на сегашния председател и просто да се стабилизира и да започне да ни обяснява за приоритетите, за реформата в София и т.н. Няма да се изненадам ако чуем как ГЕРБ вече са различни, не са тези ГЕРБ, които повече от четири мандата управляват София, как те вече работят за доброто на града".


"В българската политическа реалност вече нищо не може да ни изненада. Виждаме как на национално ниво ГЕРБ-СДС и ДПС вече са добрия проевропейски, пронатовски фактор и как те работят за благото на държавата. Виждаме как те са неизбежни и незаобиколими, как се попълват важни състави на регулаторни органи, именно чрез договорка на ГЕРБ и ПП-ДБ". 







"Аз лично предполагам, че и на местно ниво страхът от “софийска сглобка” беше преодолян. Явно им ляха куршуми срещу “софийската сглобка” и нищо чудно да видим успокояване в тази посока и уверение от тук нататък колко полезни 

могат да бъдат ГЕРБ в Столичния общински съвет". 

 

Във връзка с борбата за министерски постове след ротацията и заявката на ГЕРБ освен премиер да имат и външен министър, Асен Генов каза:


"За мен същественият въпрос е, каква е цената на това боричкане около министреския стол на МВнР, тъй като в момента България се нуждае от силна дипломация, от предвидимост в своите външнополитически решения, а този, който може да подаде това послание правилно и този, който може да даде тази увереност на партньорските ни държави е на първо място разбира се министър-председателят, но и външният министър. Ние обаче виждаме едно боричкане, буквално битка за стола на външния министър. Тук се връщам на основната си оценка, според мен Габриел с нищо не оправдава заявката си, че ще бъде добър външен министър. Извън протоколни снимки тук и там, които ни бяха представени от изключително важни срещи, представете си за девет месеца имаше нещо от рода на 400 срещи, което е абсолютно невъзможно да се случи реално".







"От друга страна акад. Денков освен очевидното му желание да пътува в чужбина като държавен представител, министър или министър-председател също не дава увереност, че той ще бъде подходящ външен министър на България. Можем да кажем, че и самият акад. Денков даде ясна заявка, че се завръща в образователното министерство, където може би неговият профил и натюрел е много повече, отколкото в една доста по-сложна длъжност и позиция каквато е тази на външния ни министър, което не означава, че образованието е маловажно.".


"Според мен ако наистина в грижата на националната сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ДПС беше националният интерес, те трябваше да направят нещо много по-различно от това пред очите на всички да се бутат за този стол, а по-скоро трябваше да видим една ясна дискусия какви са приоритетите на една външна политика и подходящите номинации. Аз без да се замисля бих могъл да изброя поне няколко имена, които биха били много по-подходящи от Габриел и Денков", категотичен е Асен Генов.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7930 |07.02.2024 Даниел Смилов за ФрогНюз: Оказва се натиск за увеличаване на присъствието на ГЕРБ в правителството . 22| 4764 |06.02.2024 Министър Тагарев: Има сили, които инвестират значителни ресурси във враждебно влияние в нашата страна . 9| 5157 |05.02.2024 Асен Василев за „Тагесшпигел“: Очакваме еврозоната да не допуска политически субективизъм . 22| 6062 |04.02.2024 Кристина Петкова, ПП-ДБ: Бившият руски посланик у нас е получил българско гражданство след края на мандата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads