Реклама / Ads
4| 8234 |21.12.2023 ПОЛИТИКА

Бойко Димитров за ФрогНюз: Няма да допуснем извиване на ръце от опозицията в СОС и провал на новото управление на София

.
Бойко Димитров
"Със Синя София имаме най-голямо съвпадение на приоритетите, но проблемът е, че нямаме мнозинство в общинския съвет. С групата на БСП успяваме да постигнем достатъчно голямо сближаване на програмите, но все още остават няколко проблемни въпроса, които трябва да бъдат изчистени. Надяваме се, че в следващите седмици ще е възможно тези въпроси да бъдат обсъдени и да намерим работещо решение. Групата на ГЕРБ-СДС отказва всякакви разговори и съответно нямаме и никакви резултати".
 

Това заяви пред ФрогНюз столичният общински съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" Бойко Димитров.

 

Ето и цялото интервю:

Г-н Димитров, виждаме, че блокажът в Столичния общински съвет вече е тотален - изборът на председател е в абсолютно задънена улица, а краят на годината на практика вече е тук. Чия е отговорността за пропуснатото време?

 

Отговорността е на всички политически сили, които отказаха да проведат сериозни преговори за избор на председател, както и за постигане на съгласие за основните приоритети на Столична община - ако не за целия мандат, то поне за първите 6 месеца или 1 година.

 

Групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” протегна ръка към всички останали. Част от другите групи приеха поканите за преговори, но не успяхме да постигнем необходимото съгласие за избор на председател. Други групи изобщо отказаха всякакъв разговор. Най-необяснимо за нас е поведението на ГЕРБ-СДС, които дори не отговарят на изпратените официални покани.





Независимо от това, ние сме убедени, че в началото на следващата година ще се намери решение на проблема за започване на работа на Столичен общински съвет. Ние вече направихме отстъпки, но във всички случаи изборът на председател трябва да отчита и факта, че нашата група е най-голямата и то почти два пъти спрямо втората.

Говори се за загуба на милиони левове, ако СОС не започне работа - 72 млн. лева. Можем ли да кажем, че тези средства вече са загубени?

 

Кметът на София г-н Васил Терзиев и неговият екип ежедневно разработват различни решения, които да могат да бъдат приложени и без работещ общински съвет. До края на тази седмица ще бъде ясно в каква степен ще бъде възможно да се намалят загубите на европейско финансиране за приключващия програмен период. Но е изключително важно да се каже, че тези загуби са отговорност на предходното управление, което остави много незавършени проекти и което не беше подготвило всички необходими документи, за да може в изключително кратките срокове от встъпването в длъжност на новия кмет до края на годината да бъдат приети и разплатени успешно всички тези проекти. Включително и има такива, за които строителството не беше стартирало (ОКИ “Средец”) и при които цялото планирано европейско финансиране ще бъде загубено.

Вашата група вече издигна първи кандидат - г-н Бонев, оттегли го, издигна втори - г-жа Стефанова. Планирате ли някакво следващо действие, така че СОС да заработи?

 

Ние продължаваме преговорите с всички политически групи в СОС, които са отговорили на нашите покани. Готови сме на отговорен диалог, но и с ясната заявка, че няма да допуснем извиване на ръце и налагане на решения, които не са в интерес на нашия град. В предизборната кампания ние много ясно заявихме нашите приоритети, имаме голяма степен на съвпадение с програмите на другите партии и смятаме, че при конструктивно поведение от всички страни може да се достигне и до разумно решение.





Защо според Вас е този саботаж сред колегите Ви - защо отказват да гласуват?

 

В момента единствената сила, която има интерес София да върви напред е коалицията “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София”. Почти всички други партии, които се заявиха като опозиция, правят всичко възможно, за да провалят новото управление на града. Много важно е обаче те да осъзнаят, че кметът на града има достатъчно възможности да управлява, дори и без работещ Общински съвет и че съвсем скоро те ще са тези, от които гражданите ще искат отговор защо съветниците не вършат работата, за която са избрани.

Какви резултатите дават разговорите, които се водят до този момент?

 

Най-интензивни разговори сме провели с групите на БСП и “Синя София”.





Със Синя София имаме най-голямо съвпадение на приоритетите, но проблемът е, че нямаме мнозинство в общинския съвет. С групата на БСП успяваме да постигнем достатъчно голямо сближаване на програмите, но все още остават няколко проблемни въпроса, които трябва да бъдат изчистени. Надяваме се, че в следващите седмици ще е възможно тези въпроси да бъдат обсъдени и да намерим работещо решение. Групата на ГЕРБ-СДС отказва всякакви разговори и съответно нямаме и никакви резултати.

 

Към момента като опозиция са се заявили ГЕРБ-СДС и “Възраждане”. Групата на ИТН продължава да държи на техния кандидат за председател. Групите на БСП и “Синя София” показват готовност за поемане на отговорност, но при непостигане на споразумение за приоритетите всяка от тях също е възможно да се заяви като опозиция.

Според Вас колегите Ви от другите групи чакат ли определено събитие или обстоятелство, за да отпушат работата?

 

Не бих коментирал поведението на другите групи. Но все пак при една от тях - тази на ГЕРБ-СДС - ясно се вижда нежеланието за какъвто и да е разговор. Ние очакваме от тях да преосмислят поведението си и да започнем продуктивни разговори без поставяне на предварителни условия. Това е единственият път, за да се намери работещо решение. Продължаването на поведението на опозиция на инат няма да доведе до резултати, а само ще ги изолира.

 




Следващото заседание е на 11 януари. Имате ли очаквания какво се случва в периода до него?

 

Нашата група ще направи всичко възможно преди 11 януари да се проведат преговори, които да гарантират, че има достатъчно общински съветници, готови да поемат своята отговорност и да изберат председател на съвета. През цялото това време ние не спираме своята работа - подготовка на доклади и на бюджета за 2024 година, работа с районните кметове, с администрацията на Столична община, с ръководствата на Общинските предприятия и дружества. В нашата община има много работа за вършене, която не може да чака. Нашите кметове ежедневно отмятат стотици задачи, а общинските съветници им даваме необходимата подкрепа.

 

Интервю на Илияна Маринкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5685 |19.12.2023 Христо Иванов: Няма притеснение от това, че промените в Конституцията ще бъдат обжалвани пред КС . 9| 7247 |18.12.2023 Схватка в парламента: Заради "Възраждане" депутатите ще се изказват от място . 12| 7135 |17.12.2023 Христо Иванов: Правителството няма по-добра алтернатива, опозиция не може да предложи такава . 6| 5799 |15.12.2023 Време има, но ще има ли кворум: Какво ще стане с бюджета и конституционната реформа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads