Реклама / Ads
9| 13581 |06.12.2023 ПОЛИТИКА

Чистка по сталински в Китай. Какво се случва?

.
Си Дзинпин Източник: EPA/БГНЕС
Признак за нестабилност във висшите кръгове на Пекин - изчезват служители в областта на външната политика и отбраната, докато Си изкоренява предполагаеми врагове.
 

Нещо е изгнило в императорския двор на президента Си Дзинпин.


Докато светът е разсеян от войната в Близкия изток и Украйна, в свръхсекретната политическа система на Китай се извършва чистка, подобна на тази по времето на Сталин, с дълбоки последици за световната икономика и дори за перспективите за мир в региона, пише "Politico" в свой анализ.


Сигналите, които идват от Пекин, са недвусмислени, въпреки че китайските служби за сигурност са увеличили репресиите до тоталитарно ниво, което прави почти невъзможно да се разбере какво наистина се случва в страната.


Необяснимото изчезване и отстраняване на министрите на външните работи и на отбраната на Китай - и двамата верни на Си хора, които бяха избрани и издигнати само няколко месеца преди да изчезнат по-рано тази година - са само два примера.


Други високопоставени жертви са генералите, отговарящи за китайската програма за ядрени оръжия, и някои от най-високопоставените служители, контролиращи китайския финансов сектор. Няколко от тези бивши съмишленици на Си очевидно са починали в ареста.

 

Друг зловещ знак е преждевременната смърт на Ли Къцян, наскоро пенсионирания министър-председател на Китай - номер 2 в комунистическата йерархия - за когото се предполага, че е починал от сърдечен удар в плувен басейн в Шанхай в края на октомври, въпреки че се е радвал на едни от най-добрите медицински грижи в света. След смъртта му Си нареди публичният траур за бившия му съперник да бъде силно ограничен.

 

В съзнанието на много хора в Китай "инфаркт в плувен басейн" има същата конотация като "падане от прозореца" за руските апаратчици, които ядосват или обиждат Владимир Путин.

 

От началото на управлението си през 2012 г. безкрайните чистки на Си Дзинпин са отстранили милиони служители - от най-високопоставените "тигри" на Комунистическата партия до нисшите бюрократични "мухи", ако използваме изразителната терминология на Си.

 

Различното днес е, че неутрализираните служители не са членове на враждебни политически фракции, а лоялни хора от вътрешния кръг на кликата на самия Си, което води до сериозни въпроси относно стабилността на режима.

 

При такава трескава атмосфера в небесната столица Пекин съществуват опасения, че изолираният и параноичен председател Си може да направи грешен разчет, да провокира въоръжен конфликт с някой от по-слабите си съседи или дори да започне пълномащабно нахлуване в демократичен Тайван, за да отвлече вниманието от вътрешните си проблеми.

 

Врагове навсякъде

 

Политическите земетресения, които се разразяват в стария имперски ръководен комплекс Джуннанхай, влошават и без това тежкото състояние на китайската икономика.

 

"Виждаме един Китай, който е изправен пред предизвикателства във вътрешен план: застаряващо общество, демография, тежка жилищна криза, забавяне на растежа, неочаквана безработица, защото младото поколение, което напуска университетите, вече не намира подходяща работа в частния сектор", заяви миналата седмица пред "Politico" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която тази седмица заминава за Пекин заедно с колегата си от Европейския съвет Шарл Мишел за първата среща ЕС-Китай лице в лице от близо пет години. "Така че има доста предизвикателства във вътрешен план".

 

Китайските финансисти и бизнесмени (тихо) се оплакват, че от тях се изисква да прекарват безброй часове в изучаване на "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за нова ера" - болезнено тромава управленска мантра, която се свежда до тоталитарно управление без идеология и връщане на култа към личността в Китай.

 

През последните седмици водещата инвестиционна банка в страната забрани негативните макроикономически или пазарни коментари, както и всяко поведение, което би могло да подскаже, че банкерите ѝ водят "хедонистичен начин на живот".

 

Малко след като се издигна начело на Комунистическата партия през 2012 г., Си започна да прочиства своите реални и предполагаеми врагове в рамките на кампания за "борба с корупцията", която така и не приключи.

 

Стотици висши офицери от Народната освободителна армия на Китай (People's Liberation Army), както и хиляди висши партийни служители, са арестувани, изчезнали или "самоубити" (принудени да се самоубият или убити при обстоятелства, които приличат на самоубийство).

 

Печелившите от тази многогодишна чистка са провинциални бюрократи, които са работили със Си в началото на кариерата му и чиято основна квалификация е безпрекословната лоялност към "народния лидер".


Момчета от малкия град

 

Тези бивши чиновници от малките градове сега съставляват по-голямата част от Постоянния комитет на Политбюро, който упражнява върховната власт в Китай.

 

Една от тези лоялни фигури е Цин Ган, бивш говорител на китайското външно министерство, чиято кариера се издига стремително, след като става главен протоколчик на Китай, контролирайки повечето от контактите на председателя Си с чуждестранни високопоставени лица между 2014 и 2018 г.

 

След кратък престой като заместник-министър на външните работи, през юли 2021 г. Цин е назначен за посланик във Вашингтон, а едва 18 месеца по-късно - външен министър - уникално бърз възход, който китайската официална власт приписва на близостта и личната му благосклонност към "основния лидер".

 

На 25 юни тази година, едва шест месеца след като стана министър, Цин проведе срещи в Пекин с външните министри на Шри Ланка и Виетнам, както и със заместник-министъра на външните работи на Русия Андрей Руденко.

 

След това той изчезва.

 

Според няколко души с достъп до високопоставени китайски служители истинската мисия на Руденко в Пекин е била да информира Си, че външният му министър и няколко висши офицери от Народната освободителна армия са били компрометирани от западни разузнавателни служби.

 

След изчезването му се появиха зловещи разкази за аферата на Цин с репортерка на китайската телевизия "Феникс" на име Фу Сяотян, от която се твърди, че има син, който е гражданин на САЩ. Историите се разпространиха широко в интернет с очевидното съгласие на китайските киберцензори.

 

Фу е учила в Кеймбриджкия университет - традиционно място за набиране на кадри за британските разузнавателни служби, и за първи път се среща с Цин преди повече от десет години, когато е командирован в китайското посолство в Лондон.

 

През 2016 г. Чърчил Колидж, универистета на Фу в Кеймбридж, кръщава градина на нейно име в знак на благодарност за "много рядката ... поредица от щедри подаръци", за които се съобщава, че възлизат на поне 250 000 паунда - огромна сума за повечето журналисти.

 

Преди външният министър да изчезне, в социалните медии Фу почти назова Цин като баща на детето си.

 

След това, през април, тя отпътува обратно за Пекин с частен самолет, който изглежда е бил нает от правителството, и оттогава никой не я е чувал.

 

Пропагандната система на Китай силно намеква, че аферата и незаконното американско дете са причините за прочистването на Цин.

 

Мъже с ракети

 

Според няколко души, имащи достъп до висши служители, истинската причина за внезапното му изчезване е участието на Цин в много по-сериозен скандал, в който са замесени министърът на отбраната и генералите, командващи китайските "ракетни сили", които контролират програмата за ядрени оръжия на страната.

 

Почти по същото време, когато Цин изчезва, изчезват и висшият командващ на ракетните сили Ли Ючао, заедно със заместника му Лиу Гуанбин и бившия му заместник Джан Чжичжун.

 

Няколко други високопоставени действащи и бивши офицери от силите също са задържани, а поне един бивш заместник-командир е починал от неуточнено заболяване, според доклади на държавните медии.

 

В крайна сметка изчезналите командири бяха официално уволнени и заменени с офицери от военноморските и военновъздушните сили, което е много рядко явление, тъй като висшите командири на ракетните войски почти винаги са били повишавани от вътрешността на службата.

 

Малко след като чистката в ракетните войски беше официално призната, Ли Шанфу, човекът, когото Си избра за министър на отбраната на Китай през март тази година, също изчезна. Официалното му уволнение беше обявено в края на октомври.

 

Допълнително към интригата се прибави и лаконичен доклад на държавната медия в деня преди официалното отстраняване на Цин от поста външен министър през юли. В него се казваше, че Уан Шаодзюн, командир от 2015 г. на подразделението на Централната гвардия, което защитава висшите китайски лидери и контролира личната охрана на Си, е починал три месеца по-рано поради "неефективно лечение".

 

През последните години китайската програма за ядрени оръжия се разшири значително и според хора с достъп до висши китайски служители посланието на руския заместник-министър Руденко до Си включва твърдения, че Цин и роднини на висши офицери от ракетните сили са помогнали за предаването на китайски ядрени тайни на западни разузнавателни агенции.

 

Двама от тези хора твърдят, че Цин е починал, от самоубийство или от изтезания, в края на юли във военната болница в Пекин, в която се лекуват висшите китайски ръководители.

 

Неприятелски сили

 

Предвид непрозрачността на китайската система е невъзможно да се потвърдят окончателно тези разкази, а китайското правителство не коментира вътрешните работи на комунистическата партия.

 

Висши служители на западното разузнаване отказаха да коментират или обсъждат въпроса, когато бяха запитани за чистките в Китай.

 

Но сензационният характер на самите твърдения ясно показва трескавата параноя, обхванала Пекин.

 

Дали случайно, или по замисъл, това настроение се изостри през лятото, когато директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс заяви, че ЦРУ е "постигнало напредък" във възстановяването на мрежата си в Китай и разполага със "силен човешки разузнавателен потенциал" в страната.

 

Тази параноя се разпростира във всички части на бюрокрацията и икономиката и изглежда е засегнала всеки, който е смятан за твърде западен или твърде близък до "враждебните западни сили".

 

Един високопоставен китайски финансов служител, който говори свободно английски и редовно участва в международни конференции, съобщи на "Politico" по електронната поща, че вече не може да присъства на предстоящо събитие извън Китай и не може да говори по телефона.

 

Той се присъединява към десетки висши финансови служители, които бяха отстранени през последните месеци, често след като бяха обвинени в корупция.

 

Сътрудник на този служител заяви, че в момента той е разследван за това, че е "твърде близък до Америка" и "вероятно е шпионин".

 

Изглежда това е неизбежната съдба на всеки, който се свързва твърде охотно с чужденци, и трябва да служи като предупреждение за онези, които все още вярват, че Китай е отворен за бизнес със Запада.

 

Публикация на "Politico". Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5430 |06.12.2023 В парламента започва обсъждането на бюджета за 2024 и законопроекти /на живо/ . 65| 15698 |05.12.2023 Чашата преля! Докога, другарю Радев, ще злоупотребяваш с нашето търпение?! . 15| 6231 |04.12.2023 Проф. Екатерина Михайлова: Нямам обяснение защо пришпорват гласуването на промените в Конституцията . 7| 9564 |04.12.2023 Първан Симеонов: ПП-ДБ губят рейтинг, защото те вършат тежката работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads