Реклама / Ads
59| 13806 |20.10.2020 ПОЛИТИКА

COVID-19 докара нова Студена война и Политическа шизофрения

.
Пандемията от коронавируса се превърна в тежко испитание не само за глобалната икономика, но и за отделните държави и техните правителства и режими. Всекидневните сводки създават впечатление, че се води война и посочени щабове или упълномощени лица съобщават броя на жертвите и ранените. Загубите на фронта тази сутрин са… Така звучат информациите, заприличващи все повече на военни комюникета.
 

Надпреварата между великите сили и техни сателити в създаването на ваксини и лекарства за борба с COVID-19 все повече напомня надпреварата във въоръжаването между комунистическия Изток и капиталистическия Запад. Преди 30 години с тези новини започваха всички емисии на медиите.

 

И сега се мерят мускули по същия начин. През последните няколко месеца десетки съобщения за последен етап от изследвания на нова ваксина се борят за място в информационния поток. Вътрешната политика на Русия, Китай, САЩ, Германия, Великобритания, Франция е под напрежение заради натиска на управляващите да се обяви предимството на съответните лаборатории и университети. Сякаш става дума за ракети и ядрено оръжие. Русия първа обяви, че е създала ваксина. Останалите реагираха като ужилени. Срещу научното постижение на руските учени бяха отправени критични забележки, съмнения и открито недоверие. И те бяха възприемани охотно от много хора по света. И не, защото руските мозъци в тази област не са известни, а защото Кремъл от доста време използва темата за политическа пропаганда.

Абсолютното същото обаче се прави и в опонентите на Москва. „Ще създадем невиждана ваксина и лекарства срещу коронавируса“, - не спира да повтаря Доналд Тръмп.

Китай на свой ред оповести, че в заключителен етап е създаването на няколко ваксини, от които ще се произведат милиарди дози.

 

Четири от очакваните всеки момент 10 готови ваксини, минали през изпитания, са китайски научен продукт. Три са притежание на американските компании  Novavax, Moderna и Pfizer (последната е съвместно с германската BioNTech и китайската Fosun Pharma).

На последната права е и разработката на британската компания AstraZeneca и Оксфордския университет, както и руската максина на Националния изследователски център „Н.Ф. Гамалеи“. В списъка е и разработката на белгийската фирма Janssen Pharmaceutical Companies, дъщерна на американската Johnson&Johnson.

 

Същото е както когато САЩ и СССР се надпреварваха в космоса. Истинска Студена война, - смята Бред Лонкър, основател на американския биотехнологичен фонд. Той работи с китайски учени и споделя, че за тях „постиженията в медицинската област не са само предмет на национална гордост и защита на здравето на гражданите, но и начин да се извоюва превъзходство над другите“.

 

Светът е полудял, в това вече никой не се съмнява. Проблемът с пандемията у част от предизборната кампания за президент на САЩ. Той е на дневен ред във всяка една държава и повечето политици се опитват да използват болестта за свои политически цели. България не прави изключение. Само преди дни премиерът Борисов обеща над 5 млн лева за закупуване на „Ремдесивир“, чудотворното лекарство, излекувало Доналд Тръмп. „Да са пълни складовете“, - похвали се Борисов.

 

Американците в това отношение засега са шампиони. Правителството вече е сключило договори с една фирма за 100 млн дози от бъдещата им ваксина. С други концерни са договорени още 300 млн ваксини, при население от около 340 млн души. Почти цялото налично количество от „Ремдесивир“ в момента е в САЩ, а други страни поръчват нови и нови количества…

 

Евросъюзът е договорил досега 600 млн дози от двама доставчици на бъдещата ваксина. Водят се преговори с още четири производителя, които завършват изпитанията.

 

Япония е договорила доставката на 120 млн дози, като договаря още 40 милиона.

Великобритания е договорила купуването на 340 млн дози при население около 70 млн души.

500 млн ваксини са договорили Виетнам, Индонезия и Бразилия.

Изследвания на международни екипи доказва, че повечето от тези действия се предприемат от правителствата с цел печелене на червени точки пред избирателите. Посланието е: Ние се грижим за вас, искаме вашето доверие. В някои държави пандемията е единствения аргумент, заради който правителството все още е на власт. Същото може да се каже и за България.

 

Великите сили се надпреварват не само в осигуряването на ваксини и лекарства за собственото население, но и за превземане на чужди страни и прокарване на политики. В този смисъл Китай почти е превзел Африка.

 

Русия също не изостава. Москва вече е получила 50 заявки за ваксина. 32 млн дози иска Мексико. 50 милиона – Бразилия. Индия е договорила 100 милиона. В списъка са още Непал, Египет, Узбекистан, Беларус, Венецуела и др.

 

Политиката отново изпревари медицината и проблемите на населението с коварния вирус. Руският учен, акад. Игор Гундаров, известен епидемиолог определя ситуацията като „тотална психоза“. Според него коронавирусът е тук и ще остане завинаги. Трябва да проумеем и да свикнем с тази мисъл. Друг е по-големият проблем, според него. Това е „тоталната психоза“, с която трябва да се борим с всички сили. Той определя следните симптоми на това „заболяване“.

 

Мания от смъртна опасност и постоянен страх. Казват ви: Хората умират. Нищо подобно! Смъртността от пневмония, например е по-ниска отколкото преди година.

 

Втори симптом: Алогично мислене. Логиката се срина и всички се втурнаха да купуват тоалетна хартия и елда. И логиката изчезна.

 

Трети симптом: Раздвоено съзнание. Властите от една страна казват: епидемиологичната ситуация е овладяна. А от друга повтаря: Много е страшно, умират хора, слагайте маски и спрете да излизате.

 

Четвърти симптом: Емоционална простотия. Възрастните под ключ. Преследват и глобяват хората без маски.

 

Всичко това, категоричен е акад. Гундаров е политическа шизофрения.

 

По материали от чужди медии

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7164 |05.10.2020 Корнелия Нинова: Думите на управителя на НЗОК са неадекватни . 20| 8486 |02.10.2020 Корнелия Нинова с призив: Не участвайте в комисията за промяна на Конституцията . 37| 8522 |30.09.2020 Корнелия Нинова: Морално е депутатите, напуснали групата, да напуснат и парламента . 5| 14510 |25.09.2020 Огнян Гърков: „Заформи се” нова ковачница на висши дипломатически длъжности в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads