Реклама / Ads
2| 4971 |02.11.2018 ПОЛИТИКА

Държавата като ченгеджийска вакханалия, размазва неудобните по сигнал на хора - фантоми

.
Държавата действа като ченгеджийска вакханалия, размазва неудобните на властта хора основно по анонимни сигнали и хора -фантоми. Достатъчно е в два реда да се казва, че около вас има нещо „гнило“, и после дупе да ви е яко. Най-големите професионални „достижения“ на МВР и прокуратурата са стартирали след информация на несъществуващи хора. Това са делото КТБ, „Червеи“, незаконното подслушване на Касим Дал и т. н.
 

По същата схема се атакувани и шефовете на институции като БТА Максим Минчев  и на  Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства Бойко Рашков, показа проверка на Фрог нюз.

 

Според източници в прокуратурата, сигналът срещу Бойко Рашков постъпва в Агенцията за държавна финансова инспекция в средата на август 2017 година. Несъществуващият Мариян Весов информира финансовия министър Владислав Горанов, че в  Бюрото може  се извършват  машинации. За разлика от други сигнали, при които проверката се бави с месеци, тук машината се задейства светкавично. Поръчано е инспекцията да е всеобхватна, коeто ще рече ведомството да се обърне с хастара навън, за да се гарантира ,че все нещо ще изпадне оттам. Любопитното е, че на Рашков не се разрешава дори да се запознае със сигнала и да види в какво го обвиняват.

 

Материалите впоследствие са изпратени на прокуратурата, но тя не намира повод да преследва наказателно нито шефа на Бюрото, нито неговите подчинени. Изводите от проверката са публикувани на страницата на АДФИ чак в началото на тази година.  По закон резултатът от проверката трябва да се прати на подателя на сигнала. Такъв и до днес не се е появил.

 

Атаката срещу Бойко Рашков идва няколко месеца след като той публично призна, че контролът върху подслушването е практически блокиран, както и че ДАНС и прокуратурата спъват работата на Бюрото.

 

По идентичен начин е атакуван и шефът на БТА Максим Минчев. И той като Рашков е „ударен“ със сигнал на нереален човек през август 2017 година. Дни по-късно проверяващите от АДФИ запретват ръкави. В резултат на цялото ръчкане наскоро Минчев се обзаведе с обвинение за договор за вода.

 

Любопитното е, че в продължение на три години делото КТБ е било моделирано изцяло по анонимки. Този факт лъсна едва след като материалите бяха внесени в спецсъда. Досъдебното производство по казуса КТБ е образувано от Софийска градска прокуратура по анонимен сигнал, което е абсолютно нарушение на правилата на наказателния процес. Впоследствие това се превръща в рутинна практика, която подхожда на  тоталитарните служби за сигурност.

 

 На 2 октомври 2013 г., когато управлява кабинетът "Орешарски", в МВР постъпва анонимен сигнал срещу Касим Дал. В него се твърди, че на проведена в Турция среща е обсъдено и решено физическото ликвидиране на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан и депутата от партията Делян Пеевски. В анонимката срещу Касим Дал се казва, че срещата в Турция е организирана от лице, което е негов много верен човек. Тогавашният министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев веднага разпорежда проверка. Така се стига до прилагането на специални разузнавателни средства  срещу Дал, продължили недопустимо от закона дълго време. Заради неправомерното подслушване и контрол, Дал осъди държавата.

 

Делото “Червей“ бе водено от края на 2013 година до средата на 2014 година. То започва с анонимен сигнал, че вътрешни хора в МВР вземат между 2000 и 5000 лева, за да манипулират информационните масиви на министерството. В резултат на това незаконно са били подслушвани общо 1000 души, а масивите от МВР източени.

 

Екип на Фрог нюз

 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9798 |24.10.2018 Интрига! Сидеров носи на Борисов изказване от Симеонов, че държавата може и без него . 0| 6697 |13.10.2018 К. Добрев: Цветанов се изявява като прокурор в парламента . 3| 5899 |18.09.2018 Още не е ясно кога Радев ще освободи Младен Маринов като главен секретар . 9| 11787 |27.08.2018 Бивш шеф на НСлС: Кога най-после държавата ще влезе в задълженията си за пътищата?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads