Реклама / Ads
2| 7482 |18.10.2017 ПОЛИТИКА

Ст. Делийски за Фрог: ДПС очаква нещо от Борисов

.
Страхил Делийски
Основният смисъл на КСНС е да покаже очакванията на президентството, че има държава. Той е един от инструментите да се покаже ролята на президента като олицетворение на единството на нацията. В този смисъл КСНС не е маловажен. Друг е въпросът какви решения ще се вземат на него особено когато става дума за корупцията и дали ще се изпълнят после. Това заяви пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски по повод последния КСНС при президента.
 

От последния КСНС разбрахме, че има проблем, който трябва да се решава главно със законодателни мерки. Големият въпрос е дали корупция се бори със закон, особено когато корупционните взаимоотношения са структуроопределящи за системата. Те не са девиация, отклонения от нормата, а самата норма, върху която функционира политическата система.

 

Единственият полезен ход в борбата с корупцията е политическото лидерство. Моника Маковей го нарече политическа воля. Става дума за лидерство, което не толерира подобен тип поведение, защото рибата се вмирисва откъм главата. По-надолу в йерархията ще се знае, че отгоре не се приема подобно поведение. Виждам ключова роля на президента, който може да се опита да въведе такъв тип лидерство и да се опита да го направи.

 

Делийски коментира исканата оставка от ДПС на Патриотите: „ДПС може би има за цел да се позиционира опозиционно и да фокусира вниманието върху принципни неща, а не върху технологията на правене на политика. Това е знак, че ДПС очаква нещо от Борисов. Партията на Доган търси инициатива от негова страна. Казва му: „Обърни ни внимание”. Исканата оставка не е просто атака към Патриотите.  

 

По отношение на случващото се в БСП политологът коментира: Нинова не е решила проблема с властта. Големият въпрос е какъв тип партия ще бъде БСП, накъде ще тръгне. Дали ще се превърне в инструмент за реализиране на интересите на част от върхушката, или ще бъде истинска лява демократична партия. Ако свалят Нинова, няма кой да оглави партията. Дори и да има, той ще бъде избран на принципа - който поведе битката срещу нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13560 |18.10.2017 М. Андреев пред Фрог: Усещането е, че сме тайно окупирани от Русия . 18| 18289 |18.10.2017 Експертът Г. Котев за Фрог: Пробутват ни реактори от Гoрбачово време за АЕЦ ”Белене”, губим още милиарди . 4| 7980 |17.10.2017 Октай пред Фрог: Пеевски иска да е по-голям светец и от папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads