Реклама / Ads
4| 4701 |02.07.2023 ПОЛИТИКА

Екатерина Михайлова: Аз съм против институцията ”служебно правителство”

.
Проф. Михайлова: Конституцията трябва да се пипа внимателно Източник: БНТ
”Съдебната власт има нужда от реформиране. Въпросът е какво и как” Това каза проф. Екатерина Михайлова в предаването ”Денят започва” на Георги Любенов по БНТ.
 

Проф. Екатерина Михайлова коментира и твърденията, че президентът си прави своя партия. "Почти всички наши президенти са изкушават да се занимават с политика след края на мандата. Неслучайно в други страни президетите при парламентарно управление се избират от НС. Дълги години се говореше, че президентът у нас няма правомощия. Сега се говори пък, че има много правомощия".

 

Тя припомни, че и преди години е писала против служебното правителство. "Сега всички искат то да се махне, но не се знае какво и как. Аз съм против тази институция. Има риск обаче, защото служебното правителство трябва да го премахне Велико народно събрание. Загова сега депутатите търсят временни решения."

 

Проф. Михайлова отбеляза: "Промяната в конституцията, направена от обикновено Народно събрание подлежи на контрол от Конституционния съд. И имаме вече отменено решение от КС на НС за младите прокурори. Затова депутатите трябва внимателно да направят промените в Конституцията."

 

Тя коментира, че трябва да има писан текст с промените в Конституцията и обществен дебат по въпроса. "Промяната на Конституцията засягат всички. И трябва много внимателно да се пипа."

 

Екатерина Михайлова подчерта, че Конституционните промени реално могат да бъдат приети 2024 г.

 

Проф. Михайлова заяви: "Този парламент е екзотика. За мен това един от проблемите - има нужда от по-голяма яснота. Не е отживяло времето си наличието на ляво и дясно. Трябва да има някакъв ценностен поглед и по това хората да се опиентират."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5371 |08.02.2023 ПП: Прокуратурата показва, че е склоннна да повдигне обвинение срещу противниците на Русия . 8| 6889 |17.12.2021 Министър Нинова е против акциите за Пловдивския панаир да отидат при Георги Гергов . 15| 39832 |23.09.2021 Андрей Райчев: От страх не казвам, дали Радев ще спечели на първи тур. Но не смеят да му сложат противник . 20| 13503 |19.11.2020 Уволниха шеф в Северна Македония, който нарече Екатерина Захариева „к*чка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads