Реклама / Ads
6| 44252 |21.09.2023 ПОЛИТИКА

Експерти: Конфликтът в Черно море ескалира, България е с ограничени възможности за реакция

.
Напрежението в Черно море нараства
„Конфликтът ескалира. В последните два-три месеца наблюдаваме изключително агресивно поведение отстрана на Русия.“ Това коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ дипломатът и бивш председател на Комисията по външни работи в Народното събрание Димитър Гърдев.
 

Той даде пример с излизането на Русия от зърнената сделка и присвояването ѝ на правото да обследва и спира морските съдове в Черно море, с което пряко застрашава мореплаването в региона.

 

„В момента България не реагира по две причини – ограничени възможности и нежелание да се ескалира напрежението“, коментира военният експерт Георги Цветков.

 

Русия не е дала абсолютно никакъв списък от стоки и товари, които са забранени за зоната на конфликта.

 

Гърдев прогнозира, че съвсем скоро можем да видим изпращане на модерни изтребители и крилати ракети на Украйна отстрана на западните държави.

Ставаме свидетели на масово използване на дронове камикадзе, снабдени с взривни устройва, които както се уверихме, могат лесно да бъдат отклонени, отбеляза още дипломатът.

 

Политиката на НАТО винаги е била да не се конфронтира с Русия, да не се създават излишни предпоставки за ескалация.

 

По думите на военния експерт това, което намаляваше ескалацията досега, беше зърнена сделка.

 

„В крайна сметка обаче, допълнителни съюзни средства ще бъдат разположение в региона, именно за да се гарантира свободното корабоплаване в ексклузивните икономически зони на държавите членки на НАТО в Черно море“, посочи Цветков.

 

„Още миналата година беше увеличено наблюдението на морски мини. Има над 100 случая за обезвреждане на боеприпаси от началото на годината. Но не всичко зависи от нас. Не е изключено например търговски кораб да удари мина“, каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6812 |21.09.2023 Полша спря да доставя оръжие на Украйна . 16| 5318 |20.09.2023 Денков за земеделците: Тези хора са лъгани много пъти през годините . 12| 5505 |19.09.2023 „Алфа Рисърч“: ”Сглобката” винаги е заплашена, Борисов започва да се държи като опозиция . 35| 5311 |19.09.2023 Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си по договора на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads