Сряда, 13 Декември 2017, 18:41
Frognews
0| 3001 |06.12.2017

От РБ-Глас народен питат и за давността на престъпленията на комунистическия режим

.
От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия режим по повод предложените от ПП ГЕРБ промени в Конституцията, които регламентират отмяна на давността на престъпления, свързани с приватизацията. Това съобщиха от Реформаторския блок-Глас народен.
Реформаторите тълкуват, че от правна гледна точка това не означава милост към престъпниците. Премахването на давността е гаранция за справедливо правораздаване и призив да няма протакане на законораздаването.

Премахването на давността за престъпления, свързани с приватизацията, с промяна в Конституцията поставя евентуалните закононарушения при раздържавяването наравно с престъпленията срещу човечеството (за което има специална конвенция на ООН), тъкуват реформаторите. Това е преувеличаване до абсурд на значението на първите и недопустимо принизяване на вторите, смятат от РБ.

Според реформаторите, предлаганата промяна е и лош сигнал към всички български и чужди инвеститори, работещи в страната, както и към тези, които занапред възнамеряват да вложат своите пари в бизнес у нас.

Според тях, ако Конституцията бъде променена за това, то давността трябва да отпадне и за:

 Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода.

Ако не падне давността и за посочените престъпления, според РБ ще стане: "реабилитация на комунистическото минало на страната ни, базирано на лъжата за богатата комунистическа държава, която е ограбена от демокрацията".

Приемането единствено на промени за давността за приватизацията предложено от ГЕРБ, ще бъде само нов щрих в цялостната посткомунистическа риторика за дискредитация на задължителните стъпки за създаване на пазарна икономика в България. Това е най-лошата "визитна картичка" за встъпване на България в първото й председателство на ЕС.

От РБ искат предложените промени да бъдат в чл. 31, ал. 7 от Конституцията на Република България. Писмото е подписано от говорителя на РБ - Петър Москов

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Радан Кънев: Прокуратурата има интерес делото КТБ да не стигне до никъде 6| 3162 |13.12.2017 . Менда - почетен доктор на Музикалната академия. Дайте й Нобел, бе… 12| 11888 |11.12.2017 . Гълъбов и Райчев за престрелките между управляващи и опозиция 3| 4433 |11.12.2017 . Десните: Борисов и Цацаров се прикриват един друг, има явна злоупотреба с личния ни живот 11| 8222 |09.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах