Реклама / Ads
3| 5223 |18.03.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Жените социалистки са активни участници в борбите за свободи, права и равенство

.
„Жените-социалистки винаги са били активни участници в борбите за свободи, права и равенство.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на конференция „Устойчивото бъдеще на Дунавския регион – ролята на жените“, организирана от ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Илияна Йотова.
 

Лидерът на социалистите припомни, че в Дунавския регион двете партии имат традиционно добри контакти. „Българските и румънски жени-социалистки можете да обмените идеи, добри практики, да комуникирате така, както отива на съседни страни и сестрими партии. Искрено се надявам и българските и румънски жени да отстояват по-силно правата си и техния принос за развитието на Крайдунавския регион да бъде още по-осезаем”, посочи председателят на БСП.

 

Според Михаил Миков, е добре структурите на сестринските партии от семейството на евролевицата да обменят идеи и практики за това какво повече може да се направи, за да може жените в България и Румъния да се чувстват равнопоставени членове на обществото, да бъдат ангажирани активно в политиката, в държавното управление, а също и в предприемачеството.


„Жените-социалистки през годините на няколко пъти внасяхме предложения и въпреки забележките към внесения в момента от правителството закон за равнопоставеност на половете, се надяваме с общи усилия той да бъде гласуван така, че да удовлетвори тъй дълго търсената в обществото ни равнопоставеност между половете. В закона липсват основни мерки и ние ще разчитаме на народните представители от БСП те да бъдат внесени.” Това заяви председателят на Жените-социалистки в БСП Катя Николова по време на конференцията. Тя бе категорична, че социалистките участват активно в проектите на ПЕС-Жени. „Ние акцентираме за повече жени в политиката, повече власт на жените, за перспективите на политиките за жени и за равнопоставеност на половете”, коментира председателят на НС на ОЖС в БСП.

 

Според нея, ролята на жената в съвременното общество никак не е лесна. „Ние обаче извоювахме и записахме в партийните ни документи изисквания за участие на жените в левицата на ръководни позиции в партията, а също и за издигането им на публични длъжности. Но практиката е различна и далеч не ни удовлетворява”, категорична бе Николова.

 

Председателят на ОЖС в БСП каза също, че за най-голямо съжаление страната ни е на 50-то място по участие на жените в управлението. „А промяна е необходима, защото неолибералният модел в България увеличава неравенствата, включително и по пол”, каза още тя. 

 

„Европейските социалисти бяхме инициаторите за стриктно спазване правата на жените.” Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Илияна Йотова по време на организираната от нея конференция „Устойчивото бъдеще на Дунавския регион – ролята на жените“. По думите й, всички смятат, че неравенството между половете в Европа е нещо, което е от второстепенно значение. „Не само, че е от второстепенно значение, но за съжаление, тази тема се загуби през последните две години във всички дебати – и национални, и европейски”, коментира тя и подчерта, че вниманието на европейските лидери сега е насочено в друга посока, заради тежката икономическа, социална криза и миграционна криза, в която се намира Европа. По думите й европейските лидери, започват да употребяват темата за неравенствата между половете и като политическо оръжие, а най-много страдат от това социално слабите хора. „Социално слабите в Европа са жените, децата, възрастните, младите хора. Неслучайно най-големият удар се стовари върху младите в Европа и безработицата е един от големите проблеми в Евросъюза. И именно  социалистите в Европа отстояхме тезата за младежката заетост и допълнителни пари от ЕС, насочени към тях“, каза още евродепутатът от левицата.

 

Илияна Йотова подчерта значението на провелата се конференция, като обясни, че заедно с румънските жени-социалистки ще потърсят общи проекти. Според Йотова в страната ни по Дунавската стратегия не се прави почти нищо. „Нашите румънски колеги са много по-активни. Ние искаме да предадат този опит,  да правим съвместни проекти, инициативи, които могат да ни свързват в областта на образованието, в областта на културата“, каза още Йотова.

 

В конференцията взеха участие ръководителят на Делегацията на румънските социалисти в ЕП Виорика Дънчила, народният представител от Румъния Наталия Интотеро, народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева, общинският съветник в град Букурещ Грациела Драгичи, зам.-председателят на СОС Милка Христова, директорът на фондация „Джендър проект в България” Станимира Хаджимитова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4425 |16.03.2016 Миков:БСП имаше покана да участва в управлението . 4| 5717 |13.03.2016 Миков: Това, което пише Борисов на Туск, ние го говорим от месеци – и тук, и в Брюксел . 3| 5169 |09.03.2016 Миков: Подкрепяме Мария Бойкова за кмет на с. Бачково . 10| 5908 |28.02.2016 Миков: Не може богатият да плаща същите данъци, както борещият се за хляб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads