Реклама / Ads
22| 13468 |01.11.2023 ПОЛИТИКА

Мирослав Севлиевски: Софиянци няма да изберат Григорова, не искат да докладва Митрофанова в Москва, че са победили

.
Мирослав Севлиевски
Бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски е убеден, че софиянци няма да изберат Григорова за столичен градоначалник, тъй като „не искат България да излезе от Европейския съюз”. По думите му,х те не искат Митрофанова да докладва в Москва, че са победили.
 

Според Севлиевски не трябва да се сложи черта на всичко постигнато през последните 30 години в България.

 

Новината от вчера е опитът на Борисов да убеди своите симпатизанти и партията да подкрепят един неокомунистически и проруски кандидат за София в лицето на Ваня Григорова. Това сподели пък в ефира на NOVA политологът и бивш евродепутат Светослав Малинов.


Според него, ако човек се разрови в по-стари изказвания на Григорова, ще види, че тя има остри позиции срещу ЕС, НАТО, капитализма и евроатлантизма.

 

На втория тур в неделя ще имаме чисто нови избори, които няма да са продължение на първия тур, смята още Малинов.

 

Той допълни, че и Васил Терзиев, и Ваня Григорова няма да станат в близко бъдеще лидери на партии, но поясни, че те вече са лидери на мнение и идеи в обществото.

 

ГЕРБ отслабва на тези избори, а коалицията е компромис, който много малка част от избирателите на Пепе и Дебе не приема. Но сега се влиза в нов етап, рязко се увеличава силата и присъствието на ПП в местната власт, категоричен е  Малинов.

 

Някой може да каже, че се увеличава, защото те бяха на нула, защото за първи път те ще имат общински съветници и навсякъде кметове на много места. Ето в този момент започва промяната, имаше илюзия, че ще дойде отгоре с един удар, но не става така при демокрация, като местната власт у нас е началото. Днес започва първия така да се каже рунд от този неравен мач, добави той.

 

Иска или не иска, кметът на София е един от лидерите на тази общност от демократи, няма да ги наричаме сини, тъмносини, проевропейски, проатлантически. Той винаги е бил част от тази общност, каза още  Малинов.

 

По думите на журналистката Ружа Райчева пък Ваня Григорова все повече започва да се издига като новия лидер на лявото политическо пространство у нас. Относно балотажа Райчева посочи, че има „спящ” вот за Григорова, който ще се „пробуди” именно в неделя, тъй като има доста хора от първия тур, които не са гласували.

 

За Васил Терзиев тя сподели, че за него няма място в дясното пространство, което вече е достатъчно запълнено, докато в лявото все още има ниша, в която би могъл да влезе.

 

Политологът Цветанка Андреева също коментира предстоящия балотаж в София, като изтъкна, че драмата на десния човек е, че не вижда да е представен, защото „и двете кандидатури за столицата са леви”.

 

България се е превърнала в място за тестване на идеи и идеологии. Ваня Григорова е по-скоро на страната на Путинова Русия, отколкото на Украйна. Но и двамата кандидати усещат, че ако ядосат десните хора, могат да получат негативен вот, отбеляза Андреева и добави, че очаква по-ниска избирателна активност на втория тур, посочи тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 14066 |31.10.2023 Радослав Бимбалов: Ваня Григорова е част от сериозна хибридна атака, която България преживява . 8| 7080 |30.10.2023 Смилов: "ГЕРБ колабира в София". Алгафари: "Доста силни фигури са отказали на Борисов" . 23| 13012 |27.10.2023 Иван Костов: България е обект на хибридна агресия на Русия, но още не го осъзнава . 4| 9577 |26.10.2023 Енергиен експерт: Предишните министри бяха некомпетентни, но сегашното ръководство взе нещата в свои ръце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads