Реклама / Ads
14| 13912 |27.01.2024 ПОЛИТИКА

Напрежението в Червено море кипи. Хутите удариха британски танкер с руско гориво

.
Пожар на петролен танкер в Аденския залив е избухнал след удар с ракета, от страна на хутите, съобщи компанията-собственик, цитирана от международните агенции. За нападението потвърдиха и подкрепяните от Иран йеменски бунтовници. 
 

Инцидентът е станал на 60 морски мили югоизточно от Аден, информират от Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO). Атакуван е танкерът "Марлин Лаунда". Петролният танкер плава под флага на Маршаловите острови. Твърди се, че танкерът е презозвал руско гориво. Bloomberg определя нападението на хутите като най-голямото досега.


Операторът Trafigura съобщи пред BBC, че ударът е причинил пожар в един от товарните резервоари на кораба. Американски служители посочват, че ударът е бил нанесен с противокорабна балистична ракета. Няма данни за пострадали. Целият екипаж е в безопасност. 


Военният говорител на хутите Яха Сареа заяви, че групировката е използвала "редица подходящи военноморски ракети" и ударът в петък е бил "директен".





В отговор на това нападение САЩ са нанесли ответен удар около 03:45 ч. местно време, съобщиха от Централното командване. Ударът е бил срещу противокорабна ракета на хутите, готова за изстрелване. Ракетите са били унищожени при самоотбрана. Телевизията "Ал-Масира" на хутите заяви, че САЩ и Обединеното кралство са нанесли два въздушни удара, насочени към пристанище Рас Иса, но не дават повече подробности.


Атаките на бунтовниците хути са насочени предимно към контейнеровози, движещи се през Червено море.  Те започнаха малко след началото на войната между Израел и "Хамас". Хутите подкрепят палестинската групировка и заплашиха да атакуват всеки кораб, който е свързан с Израел. Въпреки това обаче в цели се превръщат търговски, а не военни кораби. Заради напрежението и опасността в Червено море компаниите започнаха да търсят заобиколни маршрути, които обаче се оказват доста по-скъпи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6228 |24.01.2024 Изборът на председател в СОС: Между ултиматумите и задънената улица  . 27| 6001 |23.01.2024 Ген. Атанасов: Радев иска да саботира работата на КС . 7| 5413 |22.01.2024 Иво Инджов: Ако иска да играе на политическата сцена, Радев трябва някак да участва на евроизборите . 30| 12610 |20.01.2024 ISW: Путин ще брани руската собственост от Източна Европа до Аляска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads