Реклама / Ads
28| 6104 |19.10.2023 ПОЛИТИКА

Нидерландия непреклонна: Нищо не се е променило, ветото за Шенген остава

.
Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, каза министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, предават от БНР. 
 

Новината идва на фона на решението въпросът с приемането на България и Румъния в безвизовото пространство да бъде гласуван през декември. Присъединяването трябва да е единодушно подкрепено от всички държави-членки на безвизовото пространство. Пречка обаче се оказват Австрия и Нидерландия. Декемврийското събиране на съвета е насрочено за 5 и 6 декември.

 

Нидерландия заяви, че се нуждае от повече данни за напредъка на България в борбата с корупцията, организираната престъпност и за прилагането на върховенството на правото. Австрия посочи като причина за ветото си пропуските в охраната на външните граници на ЕС от България и Румъния.

 

В четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза пред български журналисти в Люксембург, че не вижда основателна пречка България да не бъде приета в Шенген до края на тази година. Той отбеляза доклада на Европейската комисия (ЕК), която отчита напредъка на България и Румъния в прилагането на проекта за допълнително укрепване на европейската външна граница.

 

ЕП и ЕК системно призовават България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

 

"Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план", заяви нидерландският министър на миграцията.  

Ван дер Бург настоява за мисия в България, преди да бъде взето окончателното решение на страната му. 

 

"Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите. След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: "Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 53749 |18.10.2023 Kога затварят въглищните централи в ЕС по държави? Оказва се, България е от последните . 8| 10041 |18.10.2023 Адв. Величков пред ФрогНюз: Борисов още може да стане главен герой в БарселонаГейт . 13| 8393 |17.10.2023 Израелски политолог: Кремъл удари дипломатически шамар на Израел, на Путин е изгодно да се позиционира като миротворец . 27| 7257 |16.10.2023 Стефан Гамизов: Израел да покаже на света, че няма да има втори Холокост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads