Реклама / Ads
176| 11963 |31.05.2013 ПОЛИТИКА

Огнян Минчев и Кольо Колев спорят кой свалил ГЕРБ

.
Огнян Минчев
Задкулисието е основното предизвикателство за новото правителство. Когато няма ясна политическа подкрепа, прекият натиск на задкулисието може да е много силен, смята О. Минчев. Б. Борисов не беше свален от олигархични кръгове, а от улицата, каза на свой ред социологът Кольо Колев.
 
Минчев обаче не се съглеси с него и държеше на това, че някакви олигарси са се намесили.
Основният риск е в това, че силно правителство е това, което има ясна политическа подкрепа, а това се основава на гласовете на 120 депутати, а и целенасочено то е със слаб формат, обяви по БТВ политологът Огнян Минчев в коментар за кабинета Орешарски. Има добри експерти, но без сериозна политическа подкрепа и отговорност не би могло да се очаква сериозен резултат, обобщи той.

От една страна това не е правителство на БСП, то така не изглежда, но и никой не е казал, че трябва да имаме социлистическо правителство, каза политологът Димитър Аврамов. Можем да сме оптимисти по отношение на това, че тези хора разбират предизвикателствата на днешния ден, добави той.

Надали която и да е партия, без ГЕРБ няма интерес от избори тук и сега, заяви на свой ред социологът Кольо Колев. Нещата се променят обаче. Това не е силно правителство, но изглежда умно правителство, от което имаме нужда. В общи линии министрите изглеждат прилични хора, обобщи той.

Улицата е плашило, което се използва, когато е необходимо, каза Минчев и посочи, че много задкулисни фактори се опитват да я използват. Основното предизвикателство за това правителство обаче е задкулисието. Зад кулисите са монополните олигархични интереси, които определят икономиката и политиката на България през последния четвърт век. Когато няма ясна политическа подкрепа, прекият натиск на задкулисието може да е много силен, смята Минчев.

В България не може да се прави бизнес все по един начин, трябва да се даде възможност на малките фирми да имат повече достъп до това да работят с държавата; да не се работи на шуробаджанашки принцип. Това с двустепенната скала на тока не е добро, всички са еднакви, трябва да има еднакви условия за всички, заяви Аврамов.

Правосъдието не бива да бъде подвластно на парламентарен или обществен конвент, то трябва да мине през процедурите, каза О. Минчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 107| 9324 |01.05.2013 О. Минчев: ГЕРБ запазват уникално висока обществена подкрепа . 31| 9890 |23.04.2013 О. Минчев: Политическата криза ще продължи и след изборите . 80| 11221 |16.05.2012 О. Минчев: Омразата към Ив. Костов можеше да построи АЕЦ "Белене" . 100| 11021 |16.09.2011 О. Минчев: Разиграва се милиционерска свинщина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads