Реклама / Ads
0| 6464 |22.06.2015 ПОЛИТИКА

Първанов: ДА за 240 мажоритарни депутати, ако не мине, да подкрепят нас

.
Георги Първанов
Не е точно да се каже, че АБВ подкрепя някого, аз много отдавна, още от 2008 г. говоря за мажоритарен вот, заяви по НТВ лидерът на АБВ Георги Първанов. Ние сме готови да подкрепим идеята за 240 мажоритарни избраници, но ако тя не мине, ДПС да бъдат така любезни да подкрепят идеята 120 на 120 мажоритарно-пропорционални кандидати.
 
Нека да предупредя, че отново сме на път да провалим идеята за пряката демокрация с несръчната формулировка на темата за референдума от страна на държавния глава. Трябва точно да се зададе въпросът с посочване на бройката, каза Първанов и предрече, че на изборите хората ще си гласуват за кметове, но няма да посегнат към бюлетината от референдума. Трябва реформа на политическия модел, регистрацията и финансирането на партиите, настоя той.

По темата за цената на тока Първанов каза, че трябва да се приеме енергийна стратегия. АБВ има готова стратегия. Трябва яснота ще строим ли нова ядрена мощност, има различни оферти, вкл. и неруски, посочи той. В момента трябва едно временно решение, което да разпредели тежестта във всички посоки, препоръча Първанов. Кабинетът не може да бяга от политическа отговорност, трябва позиция и законодателни решения, които да отворят хоризонта за години напред.

По темата за борбата с корупцията Първанов заяви, че не бива да се гледа само към Румъния. В Западна Европа има по-успешни и работещи модели. законопроектът на г-жа Кунева поражда въпроси. Там има свиване на групата на наблюдаваните. Има и други неща като анонимния сигнал, които смятам за неприемливи, смята той. Има практика на проверки по сигнали на граждани. Проблемът е в това, че ще се затлачи системата, ще постъпят хиляди сигнали, ще тръгнат политици и свързаните с тях хора да си разчистват сметки и така системата ще се компрометира. В последните години системата работи, смята Първанов и посочи Комисията след Златанов. Друго - новият орган е едноличен; в едната част на политическото пространство, а трябва да е независим и равноотдалечен, препоръча Първанов. И предрече лов на вещици.

Не бива да има етнизация на конфликта с ромите. трябва да се намери начин незаконните постройки да бъдат изчистени, но трябва да се намери начин тези хора да не бъдат оставяни на улицата, защото това ще е по-страшно, заключи Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4904 |19.06.2015 Радан Кънев: Разминаваме се с ДПС по мажоритарния избор . 33| 5345 |30.05.2015 Г. Първанов: Министър Ненчев не е на мястото си . 29| 4960 |03.05.2015 Първанов: С толкова пробойни кабинетът не е силен . 21| 5116 |21.04.2015 Първанов: Ненчев и Митов дърпат кабинета надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads