Реклама / Ads
25| 7377 |04.01.2013 ПОЛИТИКА

Л. Павлова: Отменя се незаконното строителство край Несебър

.
Министър Лиляна Павлова Източник: Фрогнюз
С решение от днес се отменя разрешението за строеж на спорната територия в Несебър, защото е незаконно. Багерите си отиват от дюните, а ообщина Несебър ще бъде санкционирана за саботаж на проверката на ДНСК.
 

Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи резултатите от направената от Дирекцията за национален строителен контрол проверка на издадените разрешения за строеж край спорните зони в Несебър в кв. „Черно море“.

Земята е в местността Кокала и е част от защитената зона „Натура 2000". Решението за строеж включва първите 4 етапа от общо 11-те за строеж в спорната местност. Предвидено е застрояването на 122 жилищни сгради. Павлова обвини за нередностите управляващите от предишно правителство. Стана ясно още, че е оказван натиск върху чиновници в общината от тогавашния екоминистър Джевдет Чакъров.

Лиляна Павлова показа кадастрална карта от 2007 г., на която спорната зона не попада в защитена зона. По данни на ОВОС само 8 кв.м от общите 29 попадат в защитена зона, което било незначително.  

Бойко Борисов е сезирал официално главния прокурор с молба да бъде извършена проверка на всички разпоредителни сделки с имоти, които са държавна или общинска собственост на територията на Община Несебър в периода от 2004 г. досега.
 
„Като част от тази проверка премиерът е апелирал да бъдат проверени и всички свързани разрешителни, издадени от отделни ведомства, администрации, местна власт и органи на държавната власт като РИОСВ, РДНСК, Агенция по горите – всички органи, които са издавали разрешения, включително и общината – главния архитект и общинския съвет”, каза Павлова.

„Целта на тази проверка е да бъде потърсена отговорност на всички длъжностни лица в периода, откакто се извършват разпоредителните действия с имоти в тази територия – да се провери тяхната законосъобразност”, обясни министърът.

Разпоредено е още да се сформира комисия, която да предложи още другата седмица промени в основните закони, регулиращи защитените територии и строителството в тях. Тя ще направи преглед на Закона за околната среда, Закона за горите, Закона за черноморското крайбрежие, Закона за биологичното разнообразие, каза министър Павлова. Сформирани са и три регионални комисии, които да направят провека по всички сигнали – Добрич, Варна, Бургас.

Срещнахме категорично несъдействие от страна на община Несебър, каза министър Павлова. - В продължение на три дни общината се криеше. Това е причината чак днес да можем да издадем разрешения за отмяна на този проект. През цялото време от общината саботираха проверката на ДНСК, за което на всички, които ни възпрепядстваха, ще им бъдат наложени санкции", заяви Лиляна Павлова. Ще бъде наказан и главният архитект с глоба от 1000 до 3000 лв. Въпреки че той е бил в отпуск, администрацията трябва да съдейства за разрешаването на случая, а това не се случило, каза Павлова.

Друг интересен факт е, че подробните устройствени планове като този за спорните територии в Несебър, са изготвени от същия архитект - ЕТ Калин Тихолов, и за спорните имоти в Царево и Равда, изтъкна Лиляна Павлова. „През 2007 година за краткия период от 12 дни се взема решението, че проектът е съвместим с нормите на РИОСВ и тези 29 декара със стотици къщи и хотели по никакъв начин няма да застрашат нищо в региона .” Именно затова сезирахме прокуратурата, заяви тя.

Решението е качено на сайта на инспекцията и не е било обжалвано от неправителствените органзиации. Допуснати са груби нарушения, каза инж. Милка Гечева, директор на ДНСК. Единствено по част геодезия е изготвен проект. Всичко останало е в идейна фаза, каза тя.

Книжата не отговарят на изискванията за издаване на разрешение за строеж като обем и съдържание, допълни Гечева. Тя разкри, че единствено идейният проект за архитектура е одобрен от главния архитект, с подпис и печат от общината, а в останалите проекти липсват такива, разясни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 16792 |04.01.2013 2013 – Залезът на Запада? . 12| 9300 |03.01.2013 Айде, София! Со керез! . 17| 6418 |02.01.2013 Ройтерс: Корупцията яде преднината на ГЕРБ . 103| 8909 |29.12.2012 Драмата на десните избиратели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads