Реклама / Ads
5| 4504 |09.03.2023 ПОЛИТИКА

Политиците да оставят МОЧА за след изборите, зове Донев

.
В разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други. Трябва да се търсят съвместни решения. Историята трябва да бъде предмет, който изучаваме, чрез който помним нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.
 

С тези думи служебният премиер Гълъб Донев коментира решението за преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство и последвалите протести в опит МОЧА да бъде запазен. 

 

Дебатът около Паметника на съветската армия не е от вчера и днес. Монументът е бил обект на множество протестни акции, боядисван е многократно, а опити за премахването му от центъра на София има от години. Причината - Паметникът на Съветската армия е всъщност монумент, почитащ Червената армия, окупирала България през 1944 г. Тиражира се обаче като паметник на руската армия-освободителка. 

 

Темата за преместването на паметника влезе отново в дневния ред на обществото след протестната акция на 61-годишния Светлозар Раянов, счупил плочата на МОЧА. Отново се появиха призиви за преместването на монумента, а от ГЕРБ изненадващо заявиха, че ще подкрепят предложенията на съветниците на “Демократична България” в Столичната община, въпреки че техен кмет управлява София от 2009 г. В крайна сметка, без изненади, решението за преместването на МОЧА бе взето вчера на комисия в СОС, а днес с жива верига политици бранят паметника. 

 

Освен скандалите около Паметника на съветската армия, Донев коментира и подготовката за изборите на 2 април. Служебният премиер заяви пред журналисти в Кюстендил, че започват масови протести от МВР, НАП и други органи, които да следят за купения и корпоративния вот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4254 |16.02.2023 Политолог: Негласуващите не са аполитични. Искат политиците да си вършат работата, не да сервират скандали . 7| 4941 |27.01.2023 Станишев: Политиците у нас носят отговорност за разпада и делигитимацията на политическата система . 0| 4617 |05.12.2022 Адв. Ганева: Да се забрани на политиците да използват ”Пирогов” за политически цели . 5| 5203 |07.11.2022 Цветозар Томов: Политиците да не си измислят поводи, за да върнат хартиената бюлетина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads