Реклама / Ads
9| 14269 |20.09.2018 ПОЛИТИКА

Политолог: Излязоха сериозни информации за миналото на бъдещия шеф на МВР, които са притеснителни

.
Георги Киряков
Спорът между премиера и президента беше за правилата и процедурите, но е част от продължаващата война за влияние в обществото между генерал Бойко Борисов и генерал Румен Радев.
 

 Това каза за предаването „Преди всички“ анализаторът Георги Киряков. Той изтъкна, че Конституцията е дала много политически лостове на президента, именно за да не се концентрира прекалено много власт в ръцете на министър-председателя или на който и да е друг властник:

 

„Разбира се, че трябва да се следва процедурата. Генерал Радев много добре познава това заради факта, че дълги години е бил военен, където уставът е върховният закон на военната дисциплина и спазването на устава гарантира не просто защитата на страната, а и гарантира сигурността на всеки един човешки живот в редиците на българската армия, така че той е пряко ангажиран с това процедурите да се спазват. От друга страна, разбира се, излязоха сериозни информации за миналото на бъдещия министър на вътрешните работи, които са притеснителни, и президентът като човек, който още от началото на мандата върви по тази линия – да посочва проблемните места в управляващата коалиция, сега тръгна по тази линия. Разбира се, той е реактивен и по отношение на обществени реакция, а тези реакции, винаги когато излезе информация за не толкова светло минало, са негативни“.

 

„Дипломатическите мисии са само поредният повод за това счепкване в различни битки между Румен Радев и Бойко Борисов“, категоричен е анализаторът. През годините Борисов си е изградил образ на силен човек във властта и политиката, а в лицето на Радев се е появил друг „силен човек“ и сблъсъкът е бил неизбежен, коментира той:

 

„Виждам, въпреки оптимистичните заявки на г-н Цветанов, продължаване на тази битка, най-малкото защото президентът ще иска да участва вече като равноправен и равностоен партньор не само в разпределението на власт, но и във вземането на политически решения, касаещи по някакъв начин обществото“.

 

Обществото е натоварило Румен Радев с ролята на основна опозиция, защото „БСП е позиция на власт, което е в тяхна вреда, но не е във вреда на президента. Затова и ГЕРБ последователно се опитват да връзват с БСП, нейните неуспехи и негативно поведение с президента, допълни той:

 

„Основният тест за президентската институция ще бъде дали той ще продължи последователно да критикува управляващите, или просто ще докаже, че просто е искал да влезе в общата схема за разпределяне на властови ресурси. Няколко такива стъпки се очакват от него, за да се разбере. Ако има дългосрочна стратегия за собственото си развитие и отвъд президентската институция, той би трябвало да бъде последователен и да продължи по линията да критикува управляващите и техните грешки. Ако не иска, ще се превърне в Георги Първанов най-вероятно, който беше изключително компромисен и не правеше резки движения за цялото статукво, но беше основен играч в разпределението на властови ресурси“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12234 |08.08.2018 Политолог: Корупцията у нас е симбиоза между престъпност, управление, съд и прокуратура . 3| 6179 |06.03.2018 Политолог: Управляващите трупат негативи от сделката с ЧЕЗ . 2| 5394 |29.01.2018 Политолог: От дебата за Истанбулската конвенция печели Борисов . 3| 6501 |10.10.2017 Политолог: Няма как политици, участници в една голяма корупция, да се борят с нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads