Реклама / Ads
2| 6082 |11.01.2024 ПОЛИТИКА

Ротацията: Как и кога? Какво се знае до момента?

.
Източник: ФрогНюз
Днес започнаха преговорите за технологията на ротацията, която трябва да се случи на 6 март. Според заявките и на двете страни в управляващата “сглобка”, сигурното е едно - акад. Николай Денков и Мария Габриел ще разменят местата си на премиер и вицепремиер. Ще има и рокади в състава на Министерския съвет, но какви точно - още не е ясно. Кой какво казва и какво се знае до този момент? 
 

Механизмът

 

Разговорите за механизма на ротацията изглежда ще продължават до момента на самото й случване. На първо място ще се уточнява с чий мандат да стане това - появиха се гласове, че това трябва да стане с мандата на ПП-ДБ, но от ГЕРБ са категорични, че това е “ненужно смешно упражнение”. 

 

"Аз предпочитам да се случи с нашия мандат, но това не е обсъждано. Всъщност това не е изговорено”, коментира Настимир Ананиев преди седмица.

 

“Преди 9 месеца хората, които подкрепяха ПП и ДБ, не искаха да повярват, че не са първи. Сега вече всичко е друго, ненужно и смешно е упражнението Мария да приеме мандата и след няколко дни да го върне”, каза Бойко Борисов.





Политически анализатори вече посочиха, че ротацията би трябвало да се случи с мандата на партия ГЕРБ, за да е ясно кой ще носи отговорност за управлението, след 6 март. 

 

А иначе - ротацията ще се случи като премиерът акад. Николай Денков подаде оставка в пленарна зала, тя бъде приета и се премине към конституционната процедура с връчването на мандатите при държавния глава. Необходими след това са още две гласувания в парламента - на нов премиер и на нова структура и състав на Министерския състав.

 

Рокадите

 

Рокади в кабинета ще има. Заявките са направени и от двете страни като според намеренията това ще се случи след предварителна оценка на работата на отделните министри. Първо на разговори ще се съберат премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. 

 

"Вече разполагам с информация за тяхната работа и ще я представя на Мария Габриел. Ако трябва - въпросът ще бъде обсъден с партийните лидери", заяви вчера акад. Николай Денков. 





Към започналите днес работни срещи между партиите в управляващото мнозинство ще се присъединят утре и Денков и Габриел.

Кои министри конкретно ще бъдат сменени - не се знае със сигурност. Ясно е, че промените ще се осъществят по взаимно съгласие, според заявките и на двете страни. Посочване на имена няма да има. 

 

Асен Василев ще остане финансов министър, ако от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Всъщност името му се завъртя като евентуален вицепремиер, но нагласи за такава промяна изглежда няма.

 

Вчера се заговори, че той може да стане втори вицепремиер. Идеята тиражира и Румен Христов от СДС:

 

"Асен Василев е ярка фигура. Би могъл да бъде вицепремиер. Ако бъде посочен, ще го подкрепим".

 

По-късно премиерът акад. Николай Денков заяви:

 

"Предлагахме всъщност втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава не се съгласиха, сега правят такова предложение. Няма нищо лошо".

 

Днес Борисов също потвърди, че при предишният опит Асен Василев да стане вицепремиер, ГЕРБ не са дали подкрепата си, което говори, че този вариант отпада. 

 

“По споразумение имаме ясни правила с колегите. Двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков и Габриел”, посочи Борисов. 





Възможно е главата си да загуби спортният министър Димитър Илиев, въпреки че самият той не вижда пропуски в работата си. Пред БНТ той посочи, че в подопечното му ведомство работата върви добре.

 

"В Министерството на спорта работата върви добре. Дали един министър ще остане или не ще бъде гледано на база какво неговото ведомство е свършило по управленската програма. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този списък”, обясни Илиев.

 

Според него за 7-те месеца Министерството на спорта е свършило абсолютно всичко по управленската програма с изключение на една единствена точка за научноизследователски център, което е предвидено да стане през юни 2024 година.

 

Борисов обаче заговори за корупционния скандал в спортното ведомство, който може и да вземе главата на спортния министър.

 

“Това, че аз не харесвам някои министри, не значи, че трябва да са сменени. Когато си в едно некоалиционно семейство, има значение и какво казват другите. Изчаквам анализа на Денков и Габриел. Имаме управленска програма. Ако в някое министерство има корупция, както в спортното министерство, ще го поставим под въпрос", посочи лидерът на ГЕРБ.

 

Спокоен за поста си е и министърът на екологията Юлиян Попов.

 

Има една потвърдена смяна - тази на здравният министър Христо Хинков. Самият той заяви, че сам е решил да напусне поста си след ротацията. Румен Христов от СДС посочи вчера обаче, че остава негативната оценка върху работата му заради скандалите с УМБАЛСМ “Пирогов”.

 

Спекулира се и с министрите-анонимници - онези, които не са познати на обществото, защото не са били достатъчно активни в работата си.





Засега изглежда спокойни могат да бъдат транспортният министър Георги Гвоздейков и регионалният министър Андрей Цеков

 

Въпросът с вътрешния министър Калин Стоянов не създава напрежение над повърхността, въпреки че заради скандалите с протеста срещу ръководството на БФС и полицейското насилие срещу протестиращи. Именно тогава се заговори за това чий точно министър е Стоянов като от ГЕРБ се обявиха в негова защита. 

 

Възможно е постът си да запази и министърът на електронното управление Александър Йоловски, който също разбуни духовете в сглобката, но не загуби поста си, въпреки скандалите с доклада на ДАНС и машинния вот на изборите. Йоловски се оплака от заплахи и поиска да му бъде назначена охрана. 

 

Така или иначе Борисов обеща да няма резки движения в крехкото управление и заговори, че рокадите в кабинета ще стават само по взаимно съгласие. Какво предстои - тепърва ще става ясно. Така или иначе всички повтарят - докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7062 |11.01.2024 Мартин Димитров: Москва не само не ни осъди за газа, но и не заведе дело срещу България . 8| 5853 |10.01.2024 Кирил Петков: Акад. Денков ще се ползва със специален статут на министър-председател при следващи ротации . 24| 6213 |08.01.2024 Ген. Атанасов: Радев е полупрезидент, държи се като лидер на опозиция, загубила властта . 11| 7212 |07.01.2024 Politico: Орбан може да стане временен председател на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads