Реклама / Ads
12| 5030 |16.11.2023 ПОЛИТИКА

Румънският премиер към австрийския канцлер: Напуснете Шенген, ако Путин ви насочва

.
Марсел Чолаку
Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в национален ефир, че страната му трябва да изиграе шансовете си докрай по въпроса за Шенген, като каза, че ще се бори "до последния момент" за присъединяването на Румъния към зоната за свободно движение.
 

Той смята, че трябва да се вземат по-строги мерки срещу австрийския канцлер, единственият, който се противопоставя. Чолаку намекна за "насочване" от страна на Путин, режисиране на Нехамер от "някой друг", заговори и за руски газ.

 

"Напуснете Шенген, ако смятате, че това е миграция", обърна се индиректно Чолаку към Карл Нехамер на живо в студиото. "Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния момент и смятам, че това е правилно", каза премиерът на Румъния Марсел Чолаку в сряда вечерта по Antena 3 на CNN.

 

"Трябва да изиграем шансовете си докрай", заяви още премиерът, като добави, че единственият, който се противопоставя, е канцлерът Нехамер, не Австрия, не австрийският народ". Чолаку говори и за резолюциите, приети от всички социалдемократически лидери, които подкрепят "незабавното" присъединяване на Румъния и България към Шенген.

 

"Ако по-голямата част от вашето семейство реши да подкрепи Румъния и България, ако не сте съгласни, мисля, че Народно-европейското семейство трябва да вземе мярка, за да изключи Нехамер от него. Прекрачихме червената линия ... Ако вие сте тъп и ние решим друго, приберете се у дома, сър. Напуснете Шенген, ако смятате, че това е миграция", каза дословно Чолаку.

 

"Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния момент и смятам, че това е правилно. Имах среща с кметовете на големите общини и им казах: "Господа, смятам, че най-глупавата румънската поговорка е: "наведена глава, сабята не я сече". Необходимо е да изиграем шансовете си докрай. Канцлерът Нехамер - защото не Австрия и не австрийците - предаде много ясно, че не е съгласен без никаква мотивация", заяви още Марсел Чолаку.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10576 |15.11.2023 Божанков разсече опозицията: Искате оставки "от мазата", рупори на Русия говорят за хибридните атаки . 2| 3575 |15.11.2023 Дежа вю: Вотът на недоверие уж беше за отбрана, а БСП пак заговори за енергетика . 33| 21580 |12.11.2023 Украйна към Путин: Прекъсваш ни електрозахранването, а ние поставяме на колене най-големия ти икономически двигател . 15| 5058 |12.11.2023 Заместник-генералния секретар на НАТО: България има ключова роля за поддържането на мира в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads