Реклама / Ads
19| 5359 |11.12.2014 ПОЛИТИКА

Ще има персонални пенсии за хора със заслуги

.
Ивайло Калфин
До следващата седмица социалното министерство ще подготви критериите за отпускане на персонални пенсии на лица, които имат особени заслуги към държавата и нацията, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.
 
Според него проблемът с ниската пенсия на големия български певец Борис Гуджунов е валиден и за много други заслужили артисти, които не са виновни за това, че не са осигурявани. Пред „Дарик” Министър Калфин потвърди категоричната си позиция за увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца от догодина и посочи, че синдикатите и работодателите трябва да направят някои компромиси в интерес на бъдещите пенсионери.

„В началото на миналата година е приет изцяло нов закон за награждаване на хора с особени заслуги към държавата и нацията. Именно чрез него могат да бъдат компенсирани всички певци, на които не са внасяни осигуровките за пенсия и които в момента получават пенсии, близки до размера на социалната.

В закона е записано, че в 6-месечен срок трябва да си изготвят правила за отпускане на персоналните пенсии, обясни министър Калфин. „Това за съжаление не е направено досега и възложих вчера колегите в министерството да започнат работа. Надявам се до другата седмица да имаме вече вариант за подобни критерии, който да предложа в Министерския съвет", каза Калфин.

Социалният министър няма да отстъпи от варианта за вдигане на възрастта и стажа за пенсия с два месеца в пакет с възможността за предсрочно пенсиониране, въпреки че днес от КНСБ се обявиха против този вариант и се похвалиха с подкрепата на опозицията и Патриотичния фронт за замразяване на настоящата възраст за пенсия през 2015 година.

„Не мога да приема ние за пореден път да отложим всичко за някакво си бъдеще, което е неясно какво е. Никой от нас няма интерес от това", категоричен е Калфин.

На въпрос дали са водени разговори с ГЕРБ и реформаторите за подкрепа на варианта за увеличаване с два месеца на възрастта и стажа за пенсия, Калфин посочи, че вариантът е формализиран и внесен. По думите му всички опции са отворени, тъй като съгласието, което трябва да се намери, е по няколко теми и само една от тях е възрастта за пенсия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9529 |23.06.2014 Спрете саморекламата на фона на удавени хора! . 55| 8055 |24.04.2014 А. Алексиев: Не съм удобен на много хора . 12| 17003 |06.02.2014 Външно министерство прави конкурси за „наши хора” . 14| 9777 |01.10.2013 Разкритие: „Атака” в Брюксел като свободно придвижващи се в ЕС хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads