Реклама / Ads
13| 6736 |18.09.2018 ПОЛИТИКА

Ще застане ли Борисов до Чехия и Полша в защита на Орбан в Залцбург?

.
Бойко Борисов и Виктор Орбан Източник: БГНЕС
Ще оцелее ли Виктор Орбан и ще остане ли Унгария без глас в ЕС? Това е един от най-важните въпроси, който ще се решава на срещата на правителствените ръководители от ЕС в Залцбург, Австрия в сряда и четвъртък.
 

Всеки премиер ще трябва лично да представи позицията на своята страна по проблема с бежанците, борбата с тероризма и вътрешната сигурност, както на ЕС, така и на своята държава. Полша и Чехия заявиха, че ще подкрепят Орбан, който е остро критикуван преди дни в Брюксел, а Унгария бе заплашена със санкции, каквито досега Евросъюза не е прилагал. Очаква се Словакия, Италия, Гърция и дори Австрия да поискат смекчаване на тона към Будапеща. Повечето от тези страни са потърпевши от мигрантския поток. В Германия се надига силно антимигрантско движение, а крайно десните набират влияние. В тази ситуация позицията на България, изразена от Бойко Борисов, може да се окаже решаваща.

 

Домакин на срещата на върха е Себастиан Курц, канцлер на Австрия, която понастоящем изпълнява председателството на Съвета.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще председателства срещата. Той ще представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Срещата ще анализира вътрешната сигурност – държава по държава. Също нови форми на полицейско сътрудничество, както и повишаване на сигурността по границите и киберзащитата. Кибер атаките от страна на Русия срещу страни от ЕС също ще са тема на срещата.

 

Обсъжданията по време на неформалната среща на върха ще бъдат отразени в работата и заключенията по време на следващите заседания на Европейския съвет.

България е уязвима в това отношение, защото в МВР назрява криза на управлението на институцията. Евентуалното назначаване на досегашния главен секретар Младен Маринов за министър може да изостри ситуацията. Той е свързван с лица и структури от силовите групировки в края на 90-те години и досега не е опровергал тези слухове. Това е известно на Брюксел, което не работи за доверието към нашето МВР и служби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7037 |16.09.2018 Антон Кутев: Кабинетът се разпада, Борисов го спасява с всички средства . 5| 7652 |13.09.2018 Журналист: Орбан е подкрепен от депутати на Борисов, най-дясната ВМРО, идиота Бареков и социалист . 12| 13608 |21.08.2018 Лидерът на ДСБ: Цацаров да не прикрива резила на Борисов . 7| 14093 |15.08.2018 Проф. Александър Маринов: Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads