Реклама / Ads
4| 6662 |11.10.2022 ПОЛИТИКА

Социолог от ”Маркет линкс”: Има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и ”Български възход” да използва подкрепа на ”Възраждане”

.
Добромир Живков
За момента се отдалечава перспективата да имаме редовен кабинет, но този процес тепърва набира скорост. С изчерпването на различните възможности ще излизат все нови и нови. Това каза Добромир Живков, управител на социологическа агенция ”Маркет линкс”.
 

Според Живков има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" да използва подкрепа на "Възраждане", "било чрез намаляване на кворума или чрез добавяне на няколко гласа, за да бъде стартиран нов кабинет".


"Тази интрига с "Възраждане" "за" или "не" покана или участие в някаква форма на одобряване на правителство, ми се струва интересна. Не по-малко любопитно беше отношението на ГЕРБ към "Възраждане" през кампанията. Те се опитваха да нормализират антисистемността на "Възраждане", да ги представят като новата изненада на българската политическа сцена. Това беше може би опит да се покаже, че "Възраждане" е нормална политическа партия, тя не е остракирана от останалите политически сили, с идеята тя да повиши резултата си и това да стимулира допълнително натиск върху останалите политически сили от страна на ГЕРБ за създаване на евро-атлантическа коалиция. Това не се случи като сценарий, но остава възможността без да има коалиция, "Възраждане" да подкрепи кабинет, който е експертен, а след това в парламента по отделни решения – особено тези, свързани с геополитическата ориентация, войната в Украйна, приемането на еврото, да гласува негативно.", посочи още той пред БНР.


Социологът не изключва вторият мандат да приключи още по-бързо от първия.

 

"Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс, като тук ключът остава у президента – на кого той ще бъде даден. Г-н Янев има потенциал."


Според Живков това може да стане както заради близките взаимоотношения между Янев и президента Радев, така и заради "препозиционирането на "Български възход" вече като значително по-близка до европейските ценности и геополитическата орбита на нашите партньори".


Добромир Живков изрази съмнение в "автентичната ценностна ориентация на ГЕРБ". По думите му сега ГЕРБ заемат позицията на ястреби и "нишата на крайните евро-атлантици", защото това е политическият им шанс да излязат от изолация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8780 |05.09.2022 Изборни сметки: Брюкселската социология вещае шарен парламент и нова задънена улица . 0| 5920 |13.07.2022 Социолог от ”Маркет линкс”: Президентът е готов за нов служебен кабинет, ще има опит за предоговаряне с ”Газпром” . 0| 7592 |07.07.2022 Брюкселска социология: ИТН на ръба в следващо НС, осем партии и пореден ялов парламент . 0| 6509 |09.05.2022 Британската социологическа агенция YouGov: В ЕС само в България мнозинството вярва на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads