Реклама / Ads
22| 18131 |28.07.2010 ПОЛИТИКА

ЦУМ – целувката на БСП с ГЕРБ

.
Целувката... Източник: smile.np.by
Имаше едно време песничка: „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ, бара, бара, ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ... Там на третия етаж, се продава трикотаж...” Пускаха я по уредбата в магазина. Кефеха се най-вече децата. По време на соца никой не знаеше, че това рекламен клип. Сега вече е друго, сега сме демокрация.
 

Но да си дойдем на думата. Министър Трайчо Трайков казал, че ЦУМ става отвсякъде за НИМ (Национален исторически музей). Така той по един естествен начин се вплете в темата, която от няколко дни вълнува целокупното българско население, а защо не и ЕС, ЮНЕСКО, ООН и международния Червен кръст... Моя милост също се вълнува, защото си е по-друго маската ми (на Севт ІІІ) да не е нейде след околовръстното, а в центъра на София, нали. Та този симпатяга Трайчо веднага преценил, че ЦУМ сякаш е правен за музей (правен е за соц универсален магазин по модел на съветските ГУМ, но това е друга тема) и ако бизнесменът Георги Гергов даде подходяща оферта, то държавата можело да извади от ръкава сумата и да я плати. В смисъл, че за болници може и да няма, но за непреходни неща като историята – защо не.

Трайчо Трайков обаче, както и в случая със спрения ток по Черноморието, реагира доста късно и неадекватно. Той, а също и съветниците му, би трябвало да чукнат в Google, където щяха да видят, че ЦУМ на Георги Гергов вече е бил музей, само че на любовта. Още през 2006 г. на откриването на този музей е присъствал лично Бойко Борисов като кмет на София. В елитната светска компания се е киприл и Вежди Рашидов, редом до Румен Петков, тогава вожд на МВР, а сега непримирим опозиционер от БСП. Дует Каризма, тв водещата Гала, певицата Ивана, че дори и медийният експерт Георги Лозанов (къде без него) – също са греели на звездното събитие. Така че този филм с музея вече сме го гледали.

Но да се върнем към актуалните събития. Трайчо Трайков всъщност подава на Георги Гергов къс пас: кажи си офертата, а ние ще видим. Този чаровен бизнес флирт обаче се нуждае от известно тълкуване, за да не се създаде среда за слухове. Затова е редно да се знаят поне три неща.

1. В „История на София” пише: „Промените в политическия живот след 9 септември 1944 г. дават отражение и върху облика на столицата. Строят се сгради в урбанистичен и сталинистки стил, най-известен от които е централният комплекс - Партиен дом, хотел “Балкан” и ЦУМ. Днес този комплекс от сгради има по-различно предназначение. В сградата на “Балкан” например е хотелът от известната верига “Шератон”. В продължението му се помещава Президентството. ЦУМ е коренно преустроен, а до него се намира Министерският съвет. Въпросът е дали се е запазил „сталинският стил”, не само в архитектурен смисъл...

2. Георги Гергов е голям български бизнесмен, роден е в село Джурилово, където започва работа в ТКЗС-то, а по-късно заминава за с. Маноле, за да работи в тамошния свинекомплекс. За 11 години се издига до директор на свинекомплекса - не без препоръката на министър Георги Танев, твърди сайтът infotourism.net. През 1989 г. в Маноле избухва скандал за изчезнали над 300 хиляди лева. В размирните времена скандалът е потулен. Гергов започва да търгува със зърно. Шест години по-късно купува свинекомплекса, както и фуражните заводи в Стара Загора, Бургас и Пловдив. След това Гергов продава земеделския си бизнес и приватизира хотел “Санкт Петербург” в Пловдив срещу 1,35 милиона лева. През 1999 г. придобива 55% от курортен комплекс “Слънчев Ден” за 8 млн лева, а през 2004 г. - и ЦУМ. През 2006 г. сградата на универсалния магазин в центъра на столицата и други активи на дружеството са ипотекирани за заем от 9 млн. евро, като ипотеката е до 2023 г.

3. Онзи ден Георги Гергов бе избран за областен лидер на БСП в Пловдив на мястото на досегашния Петър Мутафчиев. „Подавам оставка, защото в организацията е нужна промяна”, обяви Мутафчиев, който бе министър в кабинета „Станишев”. И промяната стана.

Иван Костов, лидер на ДСБ, пръв лансира идеята ЦУМ да стане НИМ. Неин автор обаче бил проектантът Владимир Агов, брат на депутата от ДСБ Асен Агов. След Костов и Йорданка Фандъкова, кмет на София, даде рамо. Главният архитект на столицата Петър Диков също. Последен, засега, думата взе Трайчо Трайков (да се надяваме, че е съгласувал акцията си с Бойко Борисов, защото веднъж не беше и станата конфуз около АЕЦ-Белене и други енергийани проекти).

НИМ на пъпа на София е добро решение. Устройва и проф. Божидар Димитров, който след министерския мандат може да рече да се върне на старата като шеф на НИМ. Но най-голяма полза от заменката има Георги Гергов. Офертата идва в доста напрегнат бизнес период за него и ЦУМ. Бул. „Мария Луиза” е затворен заради метрото, което намалява драстично притока на купувачи в магазините в ЦУМ. Те от своя страна също намаляват, а някои пуснаха кепенците антикризисно. Което означава по-малко приходи от наеми за Гергов и повече грижи по обслужване на банковите кредити. Хотелът „Санкт Петербург” също не е препълнен, а гости на Пловдив твърдят, че цените от 200 лв за двойна стая не ги привличат особено. В такъв момент да издържаш сграда в „урбанистичен и сталински стил” си е направо геройство. Да я продадеш обаче в такъв момент си е жива утопия. И изведнъж „Радецки пристигна със гръм...”. Няма да ви уча кого да припознавате в Радецки. Точно така, Той е.

Всички, налепили се по идеята като мухи на лента с колофон и рициново масло, се аргументират с патриотичен порив, рационално мислене и безкористна съпричастност към историята. Сигурно е така, макар да има и друга версия, че Георги Гергов се е разбрал с новата власт. Нишан за това беше даден, когато премиерът Борисов говореше по една телевизия за отлюспената от ГЕРБ пловдивска общинарка Дани Каназирева, че била „човек на Жоро Гергов”. Жоро, а не Георги, което е доста приятелска форма на обръщение...

Гергов бил такъв, бил онакъв, канел на софри президента Първанов, минстри и политици, бил олигарх и пр. Само че за мен Гергов е истински пророк и бизнесмен от световна класа, без всякаква ирония. Още с Музея на любовта той даде заявка за думичката „музей”, която четири години по-късно е актуална в национален, че и в международен план. Освен това показа как се правят сделки по време на криза, като хем ще продаде непродаваемият ЦУМ, хем ще разреши проблеми с Пловдивския панаир, които също изглеждаха неразрешими до онзи ден. И трето: Трайчо Трайков се нахъсваше, че ще вземе панаира или поне някакви милиони от него, но сега се оказа, че ще дава. „ЦУМ, ЦУМ, там на третия етаж, се продава трикотаж...”. Браво, Георги, браво Гергов! Докара го до целувки между БСП и ГЕРБ, което пък ще бетонира финансовото ти положение. Това и Дейвид Капърфилд не го може.

Севт ІІІ,
Тракийски цар

P.S.
Знаех си, че Пловдив няма дълго време да носи това име. Някога ние траките го наричахме Евмолпия, но след като го превзе Филип ІІ Македонски, той логично стана Филипополис или Филиповград на български. Редно е след трансформацията на ЦУМ в НИМ и Пловдив да стане Герговград. В туристическите диплянки може да се изписва и Гергопополис, та да цъкат чужденците с език. Можеше и за името на София да се помисли, но там нещата са запазени. Няма да ви казвам за кого... Точно така.
За малко да забравя. Знаете ли какви експонати е имало в онзи Музей на любовта в ЦУМ през 2006 г.? Ще припомня за късопаметните: белезниците на Нели от „Туистър”, шапка на Гого Лозанов, туника на Ивана, сватбената рокля на Наталия Симеонова и внимание! – пистолет на Румен Петков, подарен му от убития Андрей Луканов. Черешката на тортата обаче било кимоното за карате на Бойко Борисов. Този мъдър, мъдър Гергов... Ето така се прави история.

Леа Иванова - Цум, Цум, Цум
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6239 |27.07.2010 НДСВ: ГЕРБ изгубиха 1 година на българите . 21| 7440 |14.07.2010 Олигархът Гергов пуснал подводница в ГЕРБ . 8| 7323 |09.07.2010 "Добрият човек" от ГЕРБ . 4| 6577 |23.06.2010 ГЕРБ мести парламента с 300 метра, губели време за закони?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads