Реклама / Ads
9| 17187 |15.01.2013 ПОЛИТИКА

И във Варна – „Несебърски” синдром

.
Морската градина във Варна
Рубриката "Политика" обикновено не е територия за писма на наши читатели. От друга страна, нали точно заради читателите съществуват медиите. Повдигнатите от тях проблеми и въпроси са най-важни, защото изразяват някаква гледна точка към нещата от живота. А нещата от живота винаги са свързани с политиката, независимо дали ни харесва или не.
 

Затова публикуваме това писмо на жители на Варна без редакторска намеса.
 

Уважаема Редакция,

 

Обръщаме се към вас с молба да публикувате откритото писмо до г-н премиера Бойко Борисов, подписано от инициативна група граждани на Варна. Във връзка с разразилия се скандал с дюните в Несебър бихме искали да напомним, че скандалните заменки засягат цялото черноморие на България. Във Варна са разпродадени десетки декари държавна земя без конкурс, на смешно ниски цени. Емблемата на Варна – Морската градина – се превърна в жилищен квартал, донякъде благодарение на раздаването на държавна земя в парка на строителни предприемачи. В писмото правим редица предложения. Предлагаме същите срокове и прозрачност, които сега се предлагат да пазят дюните, да се приложат за зелените площи и паркови пространства въс всички общини. Предлагаме всички останали държавни терени в зона "А", ивицата с ширина 100 метра по протежение на акваторията на Черно Море, да се превърнат в зони с трайно ползване зелена площ/парк. Търсим гласност за проблемите на нашия град и се надяваме, че благодарение на блогосферата и честната журналистика, писмото ни ще стигне до своя получател, г-н премиера. Варненският бряг не е по-различен от несебърския!

 

Текстът е поместен с илюстрации на страницата на кампанията за Морската Градина на Варна:

 

https://www.daspasimmorskata.org/?p=1507

 

До: Бойко Борисов, Премиер на Република България

 

14 януари 2013

 

Господин Премиер,

 

Унищожаването на 29 декара дюни край Несебър наскоро провокира гнева ви. На Черно Море, не се строи само върху дюни; същите схеми, които описвате, унищожават много плажове, зелени площи и паркове. Ние, подписаните граждани на Варна, искаме същата защита срещу строителство, която се предлага за дюните, да се въведе за всички урбанизирани зелени площи, както и за цялата зона "А", ивицата с ширина 100 метра по протежение на акваторията на Черно Море.

 

Липсата на кадастрални карти помага на частници да застрояват дюни, а липсата на регистър на зелените площи в град Варна помага на частници да вземат парцели и да застрояват парковете ни. Кметската администрация спира регистъра на зелените площи вече пета година. Застрояване на Морската Градина доведе до там, че вече и гугъл мапс разбра: паркът, който свързва поколения Варненци с морето, де юре е защитен, де факто, две трети е строителство на първа линия. При това, строителството продължава.

 

Г-н Премиер, за да спрем веднъж завинаги кражбата на зелена територия във Варна, Вие трябва лично да изразите политическа подкрепа за това, законите, които сега ще пазят дюните, да пазят целия бряг на България - включително цялото крайбрежие и зелените площи във всички български градове. Считаме, че общинските администрации трябва да изработят в същия срок от шест месеца регистър на зелените площи и да го направят публично достояние в интернет. Считаме, че всяко преминаване на този срок в закона трябва да се криминализира като престъпление с висока степен на обществена опасност, каквото всъщност то се явява със своите последиците за цели градове и и техните граждани и данъкоплатци.

 

Продажбата на държавна земя се случва не само с дюните в България. В Морската градина на Варна има десетки декари, които държавата продава по точно същата схема на частни инвеститори. Вземете за пример бившия паркинг вход Акациите на Морската Градина. През 2009 година парцелът е продаден от държавата на частници, а днес е голям увеселителен комплекс. Вредните последици от това действие са твърде много: Освен застрояването и шума за хиляди съседи, посетители и животните в Зоопарка, така се загуби единственият съществуващ периферен паркинг в парка. Така появата на автомобили по алеите (официално разрешено с кметска заповед 4481 от 8 ноември 2012) и съсипването на поляните се оказва донякъде следствие на държавна политика. Уволнихте бившия областен управител на Варна, но не се разграничихте от извършените от него нарушения във връзка с разпореждането на имоти в Морската градина. Трябва да стане ясно къде са вратичките в закона, и в контрола, заради които варненци са принудени да гледат как парковите площи, изградени с техните данъци, преминават от държавни в частни ръце. Какви законодателни мерки ще спрат тези продажби, които за много хора са вид законни кражби?

Ако можем да впишем Карадере и Камчийски пясъци в Натура 2000, за да ползваме европейски протекции за българското море, къде да впишем Варненската Морска Градина и нейния бряг? Сегашните закони не помагат. За това настояваме за създаване на регистър на всички държавни парцели в рамките на стометровата зона „А“ до морския бряг и за въвеждането на планове за превръщането им в зелени зони за постоянно ползване.

 

Г-н премиер, по повод сделката с дюните, вие казахте: "Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране. И като няма дюните, като няма природата, той друго не вижда".

 

Ще стане ли Варна новият Слънчев Бряг, г-н Премиер? Обръщаме се към вас, защото именно чрез продажбата на 120 декара държавна земя, в момента Варненският бряг е гигантска строителна площадка. Смятате ли, че когато карат към Варна, българите и чужденците ще казват "тази държава върви по правилен път"? Всички държавни агенции, одобрили стандартните документи за строителство, се хранят с парите на данъклоплатците, но нито една не счита за необхдимо да излезе в публичното пространство и да заяви, как ще изглежда Варна. Както се обадихте на РДНСК Бургас, по повод строежа на 120 жилищни постройки, ще се намесите ли за да излязат наяве документите за сградите, който се очакват на Варненския бряг?

 

Ако бетонът е най-директната вреда от замените на земя в паркова площ, то движението на автомобили в парка е непосредствено следствие. Г-н Премиер, знаете ли, че с активното бездействие на Министерство на Вътрешните работи, след като останахме без поляните си, и гледаме градината си през огради, сега сме принудени да се бутаме с детски колички върху джипки, а тревните площи отдавна приличат на занемарени кърски пътища? Необходими ли са нови закони, за да задължите органите на вътрешното министерство да извадят от парка ни колите?

 

Предложението за защита на дюните e стъпкa в правилната посока. Но в тези сто метра брегова ивица на Черно Море, която е все още несъсипана от инвестиционни намерения, влизат част от Морската Градина на Варна, красотата на Тюленово и Шабла, Иракли, много други.

 

ОТ:

 

Станчо Аврамов, Марияна Славова Ваникова - Рухова, София Георгиева, Светлана Горбатенко, Димитър Димитров, Александър Иванов, Лъчезар Иванов, Станислав Кулев, Антон Луков, Николай Маринов, Радуш Радушев, Свилен Стойчев, Николай Панайотов-Дарзалас, Явор Атанас Панайотов, Тони Хаджиев, Сияна Янакиева

 

 

Nikolay Marinov
Yale Political Science

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7266 |24.10.2012 Борисов уволни областните шефове във Варна . 15| 5730 |07.04.2011 БСП: В ГЕРБ се разболяват от синдрома "Бойко" . 6| 5984 |01.08.2007 Има ли във Варна бандити или само нагли западни журналисти?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads