Реклама / Ads
0| 8024 |01.06.2022 ПОЛИТИКА

Военен експерт: Путин се опитва да подкопае ситуацията в Беларус и да отстрани Лукашенко от власт

.
Александър Лукашенко, Владимир Путин Източник: БГНЕС
След три месеца на пълномащабна военна инвазия на Русия на територията на независима Украйна, всички действия на самопровъзгласилия се президент на Беларус Александър Лукашенко показват, че той не е против влизане във войната , но „армията му не е готова“. Това каза в интервю за Радио НВ военният експерт Олег Жданов, цитиран от УНИАН.
 

„Факт е, че всички тези движения на войските, всички тези учения са по-скоро насочени към потвърждаване на позицията на Лукашенко, че той изглежда не е против да се присъедини към войната, но армията все още не е готова. Все още трябва да проведе някои учения и да провери бойната готовност“, твърди той.

 

Според експерта ситуацията се развива в същия контекст, както преди.

 

„Той имаше идея да създаде оперативно командване... след това той ще прехвърли войски към него, те ще извършват бойно съгласуване с войските и този военен команден орган... Тоест ситуацията се развива в същия контекст като беше и преди“, смята Жданов.

 

Той отбеляза също, че изявлението за създаването на народна милиция предполага, че руският президент Владимир Путин не изключва варианта за подкопаване на ситуацията в Беларус и отстраняване на Лукашенко от власт.

 

„Това навежда на мисълта, че очевидно Путин се опитва или не изключва възможността да подкопае ситуацията в Беларус и да отстрани Лукашенко от власт, а след това да създаде нещо като военен кабинет. И в него има поддръжници, на които да даде заповед за нахлуването на беларуската армия на територията на Украйна“, предупреди Жданов.

 

Според експерта сега Лукашенко активно се опитва да намери консенсус.

 

„Лукашенко се опитва да намери консенсус с обществото в контекста: „ако не искате да влезете във войната на страната на Русия срещу Украйна, тогава ме подкрепете, за да не давам такава заповед“, отбеляза Жданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 41459 |16.05.2022 Руски еквивалент на Джеймс Бонд сменя Путин в Русия? . 0| 6548 |09.05.2022 Британската социологическа агенция YouGov: В ЕС само в България мнозинството вярва на Путин . 0| 22384 |09.05.2022 Политологът Дмитрий Орешкин: Лукашенко чувства, че Путин мирише на политически труп . 0| 14542 |29.04.2022 Юрий Бутусов: Два месеца война - целите и резултатите на Путин. Какво ще се случи след това?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads