Реклама / Ads
17| 9011 |12.10.2023 ПОЛИТИКА

Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

.
В парламента
Народното събрание обсъжда днес първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел", който беше избран преди малко повече от четири месеца. Внесен е от парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" заради провал на правителството в сектор енергетика.
 

Инициативата дойде, след като правителството изпрати в Европейската комисия териториалните планове за въглищен преход, бяха приети промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара за електрическа енергия за битови потребители, както и Пътната карта за климатична неутралност.

 

Заседанието на Народното събрание започна, след като се регистрираха 150 депутати и с това в залата имаше кворум. Депутатите са общо 240 и за да започне заседание, трябва да са регистрирани поне половината плюс един, или най-малко 121.


По предложение на БСП дебатът ще се излъчва по Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ). За това гласуваха депутатите от всички парламентарни групи с изключение на "Продължаваме промяната - Демократична България".

 

 

Министър Румен Радев представи свършената работа в сектор „Енергетика“: „В министерството се водим само от интересите на гражданите. Действията ни до момента са свързани със запазването на дейността на въглищните централи в името на енергийната ни сигурност. Преговорите по ПВУ са започнали от първите дни на този кабинет и продължават. Не сме неглижирали решението на НС, гарантиращо запазването на терените на „Мини Марица Изток“.

 

"Ако критиките от страна на ГЕРБ са искрени, да подкрепят вота", призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

"ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство", отговори Борисов.

 

За "Възраждане" и "Има такъв народ" крахът на кабинета "Денков" е неизбежен.

 

"Винаги е възможно да бъде свалено правителството", заяви Костадин Костадинов.

 

"Дали сега, или следващият път, това правителство ще си замине. Това е престъпно правителство, заченато в грях", коментира Тошко Йорданов.

 

"Това е загуба на време за парламента. Безплоден вот, който няма да доведе до нищо", заяви Делян Пеевски от ДПС.

 

"Просто се чудят как да се актуални преди местните избори и затова вкарват цялото Народно събрание да се занимава с така доста глупави техни действия", коментира Кирил Петков.

 

За да бъде успешен вотът на недоверие са нужни най-малко 121 гласа.

 

Какви са мотивите на вносителите?

 

България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове. Това заяви Искра Михайлова от „Възраждане“ от името на вносителите на вота на недоверие в сектор „Енергетика“ към правителството на Николай Денков.

 

По думите на Корнелия Нинова от ДПС управлението представлява "риск за националната сигурност".

 

"Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика", посочи Михайлова от "Възраждане". В мотивите се посочва, че още в годините са били затворени блокове на АЕЦ ”Козлодуй”, зачеркнат е бил проектът АЕЦ „Белене”, провалени са били газопроводът "Южен поток" и нефтопроводът "Бургас - Александруполис", а бъдещето на въгледобива у нас е ставало все по-неясно.

 

Отговорът на ПП:

 

"Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате в мотивите - закриване на блокове на АЕЦ "Козлодуй“, неосъщественият проект "Белене“, проваленият нефтопровод "Бургас-Александруполис“, посочи бившият премиер Кирил Петков. И добави, че според инициаторите на вота, Денков носи отговорност и за изминалите 30 години.

 

В 11:00 часа председателят на Народното събрание Роен Желязков обяви почивка, като дебатът ще продължи в 11:45 часа. Възстанояването на дебата обаче закъсня, като депутатите се върнаха в зала малко преди 13:00 часа. Причината - заседание на председателския съвет в парламента, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна. 

 

След почивката тонът в пленарна зала се изостри

 

За изтегляне на териториалните планове, излизане на България от Зелената сделка, спиране на плащанията, премахване на санкциите срещу Русия, възобновяване на проекта за АЕЦ “Белене” заговори от трибуната на парламента депутатът от “Възраждане” и кандидат-кмет на София Деян Николов.

 

Думите му предизвикаха остра реакция от страна на Искрен Митев.

 

“Лъжци! Измамници! Не са ли ТЕЦ-овете на загуба? Кой ще плаща заплатите на тея хора, които вие лъжете?”, ядоса се Митев, който допълни, че “пушекът на ТЕЦ-овете е черен като черните сърца на “Възраждане”.

 

Личен стана дебатът в пленарна зала около внесения от опозицията вот на недоверие. След като Митев от ПП-ДБ захапа Николов от "Възраждане" заради кариерното развитие на майка му и участието и в партия "ВОЛЯ", независимият депутат Радостин Василев поиска да разбере от Радослав Рибарски от ПП има ли брат и какво е общото на депутата с фирма, която ще получи милиони по ПВУ.

 

“Господин Рибарски, бихте ли ми обяснили за фирмата “Металик” АД на Дечко Колев, която ще получи 185 млн. евро от ПВУ? Какви отношения имате с него и наистина ли ви е чичо, защото от Стара Загора ми се обадиха от структурата на ПП и ми казаха, че сте роднини. Разбрах и друго - имате брат, който се казва Атанас. Тъща му е назначена за шефка в Стара Загора? Вие май се превръщате в Делян Добрев - цялата рода я назначавате в Стара Загора”, заяви Радостин Василев.


“Ако имате нещо да кажете резонно - кажете го. Имате шанс с този вот на недоверие. Чичо, леля, тъст… не знам какви роднини ще ми измислите - това са опашати лъжи и изместват фокуса. Мини и ТЕЦ-ове все по-трудно ще изпълняват задълженията си, няма да има пари за заплати. Хора стоят на магистралите две седмици и вие ги използвате в предизборна кампания”, отговори Радослав Рибарски.

 

С яростна реч от трибуната на Народното събрание депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков вкара опозицията в отбора на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. "Тези хора казват, че енергетиката ще умре. Ще умре руската зависимост в нашата енергетика", категоричен беше Божанков. 

 

Денков: Хората ще ни разберат и ще ни повярват

 

"Ние, като правителство, ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса. Ще работим въпреки лъжите, които опозицията използва, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват". Това каза министър-председателят акад. Николай Денков в самия край на днешните дебати в пленарна зала по вота на недоверие към правителството.

 

"Защо се провали опозицията - защото всички изложени “аргументи” нямат нищо общо с истината", заяви той.

 

Малко преди 15:00 часа днес дебатът приключи. Заседанието, на което ще се гласува "за" или "против" вот на недоверие към правителството, ще започне утре в 15:00 часа.

 


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8386 |11.10.2023 Петър Чолаков за ФрогНюз: Сглобката става все по-тясна за ПП-ДБ. Ако се представят добре на изборите, може и сами да излязат от нея . 1| 4654 |10.10.2023 Радан Кънев: Случващото се в Израел е чудовищен терористичен акт в огромен мащаб . 2| 6616 |10.10.2023 Politico: Подаръкът на "Хамас" за Владимир Путин . 19| 8263 |10.10.2023 Асен Василев: Ще се хванем и за опашката на дявола, ако трябва. Ще помогнем и на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads