Реклама / Ads
27| 7712 |05.08.2023 ПОЛИТИКА

Зад Украйна стоят истината и доброто: Започна срещата в Саудитска Арабия

.
Високопоставени служители от около 40 страни, включително Съединените щати, Китай и Индия, започнаха преговори в Саудитска Арабия в събота, които Киев и неговите съюзници се надяват да доведат до споразумение по ключови принципи за мирен край на войната на Русия в Украйна.
 

Двудневната среща е част от дипломатическия натиск на Украйна да изгради подкрепа отвъд основните си западни поддръжници, като достигне до страни от глобалния юг, които не са склонни да вземат страна в конфликт, ударил световната икономика.


Не е ясно обаче дали преговорите имат за цел изготвянето на съвместно изявление, а украинският пратеник на срещата Андрий Йермак, който е ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, каза, че разговорът "ще бъде труден". Йермак обаче заяви, че зад Украйна стоят истината и доброто.


Саудитската държавна телевизия съобщи в събота следобед, че преговорите са започнали.


Русия отсъства от разговорите, но Кремъл заяви, че "ще следи изкъсо" преговорите.


Украински, руски и международни служители казват, че в момента няма изгледи за преки мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като войната все още продължава. Надеждите на президента Зеленски са, че преговорите ще доведат до среща на върха на световните лидери наесен, където ще бъде одобрен предложения от Украйна план за постигане на мир в 10 стъпки.


Най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия, която поддържа контакти и с двете страни, след като Русия нахлу в Украйна миналия февруари, изигра ключова роля в привличането на важни държави в разговорите, които досега са отсъствали от тях. Такъв е например случая с Китай. Пекин не взе участие в предишния кръг от преговори в Копенхаген, но сега изпраща специален пратеник по евразийските въпроси. Китай поддържа тесни икономически и дипломатически връзки с Русия от началото на конфликта и отхвърли призивите да осъди Москва и нейната инвазия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4849 |15.07.2023 Надежда Нейнски: Войната в Украйна беше краят на илюзиите за международно разбирателство . 5| 4361 |06.07.2023 Защо българите в Украйна са гневни на Костадин Костадинов . 13| 13160 |29.06.2023 Русия обвинява Украйна, че използва във войната скакалци и заразени комари. А самата тя експериментира с кучета парашутисти и делфини . 6| 3563 |28.06.2023 Йордан Божилов: Помощта за Украйна да се изпраща директно, за да се даде знак към ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads