Реклама / Ads
14| 7734 |22.10.2014 ПОЛИТИКА

Заформя се коалицията ГЕРБ – РБ - ПФ

.
Борисов вече е почти наясно с кого ще се коалира
Заформя се коалиция ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт. Това стана ясно, след като депутатите на реформаторите се събраха в сградата на СДС, за да координират действията си след снощната лидерска среща с шефа на ГЕРБ Борисов.
 

Това, което ни събира с Патриотичния фронт е повече от това, което ни разделя, заяви Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите" след срещата. Разговорите обаче продължават.

 

Припомняме, ГЕРБ и реформаторите сближиха позиции по време на двучасова необявена предварително среща между лидерите на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов - с Бойко Борисов. След нея бе обявено, че за ГЕРБ реформаторите вече са предсказуем и сигурен партньор.

 

Отношенията с Патриотичния фронт за нас са ясни, каза Зеленогорски. Смятам, че това, което ни събира е много повече от това, което ни разделя и за нас ПФ като коалиционен партньор в едно дясно-центристко правителство е приемлив вариант, подчерта той. Обстойно са обсъдени вариантите за широка или голяма коалиция, както и дясно-центристка коалиция. РБ иска последния вариант, отбелязва нюз. бг.

 

По отношение на АБВ реформаторите нямат проблем формацията на Георги Първанов да подкрепя определени позиции и политики. Но за нас, ако има коалиция тя трябва да бъде дясно-центристка, категоричен бе Найден Зеленогорски. Той се надява, след като приключат разговорите на ГЕРБ с останалите формации, да започнат и преговорите по същностните политики на следващото управление. Има голяма степен на вероятност в понеделник доста от нещата да са ясни, смята Зеленогорски. За мен по-важно е да търсим възможност за стабилно управление, подчерта той.

 

Днес е обсъден правилникът за работа на Парламентарната група на Реформаторския блок, като в неделя в 14.00 часа те отново се събират, за да се подготвят за първия работен ден на 43-ото Народно събрание. Тогава ще се избере ръководство на ПГ. Има две идеи за ръководството на групата на реформаторите в парламента - едната е да има един председател, а другата да има двама-трима съпредседатели на ПГ. Кой вариант ще бъде избран, ще се реши в неделя.

 

От своя страна председателят на Народна партия „Свобода и достойнство" Корман Исмаилов подчерта, че в момента текат преговори, на които ще бъдат поставени всички  теми на масата. РБ има открити позиции, има чувствителност по определени теми, тези  теми ще бъдат изговорени на масата на преговорите, изтъкна той. Ще положим максимални усилия да получим гаранции, съответно и ние да дадем съответните гаранции, така че да се постигне едно стабилно проевропейско, проевроатлантическо мнозинство, категоричен е Исмаилов.

 

По отношение на чувствителността на формацията му към патриотите, той поясни, че тя ще бъде обект на разговорите. Ще имаме разговори с ПФ, ако евентуално те ще бъдат част от бъдеща коалиция, ще имаме двустранни, тристранни преговори, всичко предстои, обясни той.

 

Корман Исмаилов се надява тези разговори да приключат до края на тази седмица. Той ще има условия към ПФ, като очаква условията на патриотите. По отношение на вчерашната среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от РБ не били изненадани. Срещата според Исмаилов не била тайна. Не беше тайна, но беше един вид неформална, нямахме предварителен дневен ред, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5672 |21.10.2014 Андреев: Коалиция между ГЕРБ и БСП=крах на системата . 16| 7162 |18.10.2014 Радан Кънев похвали ГЕРБ за прекратените преговори с ББЦ . 45| 5862 |17.10.2014 ГЕРБ проводиха ББЦ по живо, по здраво . 27| 5996 |17.10.2014 Кънев: Нишката ни с ГЕРБ не е скъсана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads