Реклама / Ads
0| 4007 |03.10.2019 СВЯТ

Анкара: ЕС води корупционна политика спрямо Турция за мигрантите

.
Източник: БГНЕС
Сделката на Турция с Европейския съюз за сирийските бежанци не функционира по начина, по който трябва, заяви говорителят на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик, съобщава БГНЕС.
 

Той повтори, че сирийските бежанци са изпращани обратно от Турция само след като бъде гарантирана тяхната безопасност, съобщава „Сабах“.

 

Говорителят също нападна някои служители на ЕС, които твърдят, че обсъждат допълнителна финансова помощ за Турция, обвинявайки ги, че прибягват до „корупционна политика“.

 

Челик каза, че някои групи в ЕС се държат като че ли Турция се опитва да промени демографията на региона, но това е „пълна лъжа“.

 

“Терористични групи разрушават демографията. Турция не е гарант на хората в никоя държава”, каза той, подчертавайки, че ЕС не се е съобразил с мигрантската сделка.

За да намалят броя на нелегалните мигранти по опасния маршрут през Егейско море, Турция и ЕС подписаха споразумение през 2016 г. Сделката предвижда Гърция да изпраща мигранти, държани на своите Егейски острови, обратно в Турция. В замяна Турция трябва да изпраща сирийски мигранти, на които е домакин, в различни страни от Европейския съюз.

 

Държавите от ЕС обсъждат този въпрос от две години; обаче не са предприети конкретни стъпки. Турските политици и официални служители често предупреждават международната общност, че с продължаващата война може да настъпи по-нататъшна хуманитарна катастрофа и че трябва да се намери устойчиво решение за новите бежанци, както и за тези, които живеят в лоши условия.

 

От обещаните средства от 6 милиарда евро (6,62 милиарда долара) са отпуснати над 5,6 милиарда евро, договорени са 3,5 милиарда евро и вече са изплатени над 2,4 милиарда евро, като над 80% вече са изпълнени.

 

Турция е домакин на най-големия брой бежанци в света за пета поредна година с почти 3,6 милиона души. Повечето от тях са бежанци, избягали от гражданската война в Сирия. Войната е оставила стотици хиляди разселени, ранени или дори мъртви.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4162 |26.09.2019 Пожар в химически завод във френския град Руан застрашава водите на Сена . 0| 3988 |24.08.2019 Ръководителите от Г-7 се срещат във френския град Биариц . 0| 4527 |25.06.2019 Заловиха ръководителя на клона на ИДИЛ в Йемен . 3| 4281 |21.06.2019 Два дни преди изборите в Истанбул кандидатът на опозицията води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads