Реклама / Ads
0| 5297 |03.04.2010 СВЯТ

Арести на политици в България и Румъния след доклада на ЕК

.
ЕК изисква по-решителни действия срещу представители на властта
България и Румъния започнаха съдебни действия срещу известни политици след критичния доклад на ЕС за усилията им в борбата с корупцията, пише „Айриш таймс".
 

И двете балкански държави са под натиска на Брюксел да смажат корупцията откакто се присъединиха към ЕС през 2007 г. Последният доклад на ЕК обаче изисква по-решителни действия срещу висши представители на властта и по-дълбока съдебна реформа.

В деня след като ЕС публикува своя доклад румънският парламент за пръв път задържа сенатор по обвинения за корупция, след като беше обвинен, че е взимал подкупи за повече от 250 000 евро от бизнесмени, които са искали той да влияе на решения на полицията и магистрати.

Съседна България също бързо отговори на критиките на ЕС заради страховете, че евентуален провал би могъл да застраши 11-те милиарда евро помощ, която София очаква да получи от Брюксел до 2013 г.

По-малко от седмица след излизането на доклада, шестима българи бяха осъдени за кражбата и изпирането на 7.5 млн. евро от земеделските фондове на съюза.
В деня на тяхната присъда българското правителство обяви, че прокуратурата разследва бивши министри и други високопоставени представители заради злоупотреба с власт при подписването на договори за повече от 1 милиард евро. Последва оставката на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, посочва изданието.

Тази седмица българската полиция арестува съдия и бивш представител на Министерството на финансите по подозрения, че чрез подкуп са опитали да повлияят на дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Цонев е обвинен за злоупотреба с власт заради сделки за военно оборудване, като според обвинението държавата е ощетена с повече от 6.5 млн. евро. Разследва се и дали е замесен в други сделки за около 60 млн.евро.

Според анализатори само вкарването в затвора на влиятелни политици и мафиотски босове ще докаже, че лидерите на на двете балкански страни са сериозни в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10946 |25.03.2010 Гуантанамовците – скоро и в България . 18| 7208 |22.03.2010 България в съюз с Русия, Молдова и Румъния обединени . 0| 4994 |15.02.2010 Румъния и България сринаха репутацията на ЕС . 6| 5701 |13.01.2010 България и Румъния - окови пред европейското разширение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads