Реклама / Ads
0| 3290 |28.07.2023 СВЯТ

Байдън се срещна с Джорджа Мелони в Белия дом, препотвърдиха партньорството между двете страни

.
Италианският премиер Джорджа Мелони (вляво) и държавният глава на САЩ Джо Байдън (вдясно) Източник: БГНЕС
Държавният глава на САЩ Джо Байдън се срещна вчера с италианския премиер Джорджа Мелони в Белия дом, съобщи Ройтерс.
 

Двамата лидери бяха категорични, че ще работят за задълбочаване на икономическите връзки между страните си и за разрешаване на предизвикателствата, свързани с Китай.

 

Първата жена премиер на Италия дойде на власт през октомври миналата година и осъществява активна външна политика, като същевременно се подготвя за италианското председателство на Г-7 догодина.

 

Мелони и нейната дясна коалиция споделят консервативни възгледи във връзка с правото на аборт и правата на ЛБГТ общностите, които противоречат на становището на демократа Байдън по тези въпроси. Това обаче не попречи на доброто протичане на срещата на Байдън с Мелони, като американският президент дори изтъкна, че с италианския премиер са си "станали приятели". Мелони пък заяви пред репортери, че нито Байдън, нито няколкото американски конгресмени, с които се е срещнала при посещението си, са повдигнали въпроса с ЛГБТ правата. "Никой не е разговарял с мен по този въпрос", отбеляза тя.

 

Италианският министър-председател посочи още, че безспорно симпатизира повече на Републиканската партия в САЩ, но че това няма да й попречи да развие "прекрасни отношения" с Джо Байдън.

 

Мелони информира, че с Байдън са обсъдили участието на Италия в китайската инициатива "Един пояс, един път", като добави, че Вашингтон не се стреми да диктува на Италия каква да бъде политиката й по отношение на Китай.

 

"Връзките помежду ни са силни и остават здрави, независимо от политическите цветове на правителствата ни. Знаем кои са нашите приятели в трудни времена", каза италианският премиер в началото на срещата си с Байдън в Овалния кабинет на Белия дом.

 

Във Вашингтон Мелони се срещна и с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

 

Рим и Вашингтон направиха констатацията, че визитата на Мелони е възможност да бъде препотвърдено силното партньорство между САЩ и Италия, включително по въпроса с оказването на помощ на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3127 |26.07.2023 Ердоган се срещна днес с Махмуд Абас и с политическия лидер на групировката ”Хамас” Исмаил Хания . 4| 3788 |25.07.2023 Тръмп: Байдън, левите демократи, фашисти и марксисти извършват престъпление срещу САЩ . 0| 2876 |13.07.2023 Ердоган: Байдън има положително отношение към перспективата за продажбата на изтребители F-16 на Турция . 0| 2648 |13.07.2023 Байдън отива във Финландия, ще проведе срещи с лидерите на северноевропейските страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads