Реклама / Ads
22| 4114 |22.12.2022 СВЯТ

Байдън увери Зеленски, че САЩ ще са с Украйна колкото е необходимо

.
Източник: БГНЕС
Украйна и Съединените щати са заедно в борбата срещу Русия, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски пред американския Конгрес. По-рано той проведе среща с американския президент Джо Байдън.
 

Американският президент Джо Байдън каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна и призова американците и света да продължат да подкрепят страната през 2023 г.

 

"Искам вие и всички украинци да знаете, че американският народ е с вас на всяка стъпка по пътя и ние ще продължим да бъдем с вас, колкото е необходимо. Това, което правите, това, което сте постигнали, има значение не само за Украйна, но и за целия свят", каза Байдън.

 

По думите му САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1 милиард и 850 милиона долара, включително системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

 

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност за подкрепата на Вашингтон.

 

След срещата в Белия дом 44-годишният украински президент изнесе реч пред съвместна сесия на Конгреса, където беше посрещнат с овации.

 

Американската помощ ще помогне на Украйна да постигне победа срещу Русия, която ще направи света по-сигурно място, подчерта Зеленски.

 

Той отново благодари за предоставената до момента помощ, но беше категоричен, че тя не е достатъчна. 

 

"Знам, че всичко зависи от нас, от украинските въоръжени сили. И в същото време толкова много зависи от света и толкова много неща в този свят зависят от вас. Устояваме, борим се и ще спечелим, защото сме обединени - Украйна, Америка и целият свободен свят“.

 

В края на речта си Володимир Зеленски подари на Конгреса бойно знаме, подписано от защитниците на Бахмут, фронтови град в източната част на Украйна, който той посети в навечерието на посещението си във Вашингтон.


.

Визитата на украинския президент в Съединените щати е неговото първо чуждестранно посещение след началото на руската инвазия преди 10 месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3724 |16.11.2022 Байдън: Малко вероятно е ракетата да е дошла от Русия . 5| 5095 |15.11.2022 Си Дзинпин и Байдън: Няма да допуснем използване на ядрено оръжие в Украйна и да бъде заплашван света . 12| 4975 |04.11.2022 Байдън обеща да ”освободи Иран” . 11| 4248 |24.09.2022 Байдън заплаши Русия с нови сурови санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads