Реклама / Ads
11| 4042 |03.07.2023 СВЯТ

”Daily mail”: Украйна си връща все повече територия в нарастващата контраофанзива

.
Руски танк е взривен от прецизен удар на силите на Киев Източник: Daily Mail
Зашеметяващи нови кадри от фронтовата линия на Украйна са уловили момента, в който руски танк е взривен от прецизен удар от силите на Киев.
 

Наблюдавайки бойното поле с камера с дрон, 225-та механизирана бригада на Украйна се насочи към самотен руски танк, който се движи по черен път северозападно от Бахмут - индустриалният град в Донецка област на Украйна, който се превърна в епицентър на кървавия конфликт.
 
Когато танкът проби линията на дърветата и се придвижи в открита позиция, той бе ударен с точен удар и експлодира в огромно оранжево огнено кълбо.
 

Миг по-късно дронът се приближава, за да наблюдава как отчаяните обитатели на поразения танк се измъкват от неподвижната броня и бягат към дърветата.

 

Това идва след като украинският заместник-министър на отбраната тази сутрин заяви, че силите на Киев са си върнали около 37 квадратни километра (14 квадратни мили) от територията, контролирана от Русия миналата седмица.

 

„През изминалата седмица... освободената зона (на изток) беше увеличена с девет квадратни километра“, каза заместник-министърът на отбраната Хана Маляр, добавяйки, че украинските сили са изтръгнали още 28 квадратни километра на юг от руски контрол.

 

Напредъкът е бавен, но стабилен, откакто Украйна обяви своята дългоочаквана контраофанзива миналия месец.

 

Силите на Киев се изправят срещу силно укрепени руски отбранителни позиции, като военните лидери на Москва са се окопали дълбоко преди офанзивата както по южния, така и по източния фронт.
 
Маляр каза, че украинските войски са водили "ожесточени" битки с руските сили около източния град Бахмут, докато на юг бойците на Киев са имали "успехи" по фронта към секторите Мелитопол и Бердянск.
 

Навсякъде се водят ожесточени битки“, написа Малиар в социалните мрежи и добави: „Ситуацията е доста сложна“.
 
Украинските сили призоваха западните съюзници да ескалират обещанията за военна подкрепа, докато продължават да форсират офанзивата.
 
Главнокомандващият украинската армия Валери Залужни изрази разочарование в интервю, публикувано в петък, от бавните доставки на оръжия, обещани от Запада.
 
„Вбесява ме“, че някои на Запад се оплакват от бавното начало и напредък към дългоочаквания натиск срещу руските окупационни сили, каза той пред Washington Post, като посочи, че Украйна се нуждае от по-навременна доставка на оръжия, за да поддържа офанзивата.
 
Той също така се оплака, че разполага с малка част от артилерийските снаряди, които Русия изстрелва.
 
„Много хора умират всеки ден – много. Просто защото все още не е взето решение“, каза Залужни.
 
Залужни добави, че неговите западни поддръжници сами не биха започнали офанзива без превъзходство във въздуха, но Украйна все още чака изтребители F-16, обещани от нейните съюзници.
 
„Не ми трябват 120 самолета. Няма да заплашвам целия свят. Много ограничен брой би бил достатъчен“, каза той пред вестника.
 
Украинският президент Володимир Зеленски също говори за обучението на F-16 в събота по време на посещение в Киев на испанския премиер Педро Санчес.
 
„Вярвам, че някои партньори се бавят“, каза Зеленски, имайки предвид обучението на F-16 за украински пилоти.

 

Коалиция от европейски поддръжници на Киев, водена от Холандия и Дания, заяви, че ще помогне за обучението на украински пилоти, след като Съединените щати дадоха зелена светлина през май.
 
Холандският министър на отбраната миналия месец каза, че обучението може да започне това лято.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4067 |03.07.2023 Нови руски ракетни удари по Украйна . 10| 5955 |01.07.2023 Подоляк: България още в самото начало се притече на помощ на Украйна . 1| 2887 |29.06.2023 НАТО: Въпросът за приемането на Украйна в Алианса е свързан със статута на страната за кандидат-член в ЕС . 0| 2809 |22.06.2023 Шолц настоя НАТО да увеличи на военната помощ за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads