Реклама / Ads
2| 6668 |21.12.2023 СВЯТ

Дейвид Камерън предупреди Иран колко е опасно да покровителства хутите при атаките им срещу кораби

.
Британският външен министър Дейвид Камерън Източник: БГНЕС
Британският външен министър Дейвид Камерън предупреди днес Иран колко е опасно да покровителства хутите при атаките им срещу корабоплаването в Червено море, съобщи ДПА.
 

Камерън използва визитата си в Египет, за да отбележи, че би трябвало да стане "съвсем ясна (за Иран) опасността" от насърчаването на йеменската групировка да напада плавателни съдове, които минават по въпросния стратегически търговски маршрут.

 

Боен кораб на британската армия - ескадреният миноносец "Даймънд" (HMS Diamond), вече се включи в международна операция за защита на товарни кораби, а Камерън намекна за по-значимо участие на страната в мисията. Той алармира, че продължаването на атаките би нанесло щети на глобалната икономика, посочва ДПА.

 

Ако Червено море стане прекалено опасно, плаващите между Азия и Европа кораби биха били принудени да се пренасочат от Суецкия канал към маршрут покрай южния бряг на Африка, понасяйки значителни финансови загуби.

 

"Даймънд D34", който е от серията британски високотехнологични ескадрени миноносци "Тайп 45", е част от Операция "Пазител на благоденствието" за защита на корабоплаването от дронове и ракети, изстреляни от йеменска територия под контрола на хутите. 

 

"Участват много държави, Великобритания е сред учредителите и ще предоставя свои бойни кораби в услуга на тази операция. Морската сигурност и свободата на корабоплаване са жизненоважни. Жизненоважни са за Египет. Жизненоважни са за Великобритания. Както и за целия свят. Другият вариант е да допуснем търговията да бъде нарушена, да бъдат блокирани доставките, да настъпи икономическо разместване и объркване", каза още Камерън на съвместна пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри.

 

"Ние не можем да позволим това да се случи. Ето защо Операция "Пазител на благоденствието" е от такава важност. Великобритания е домът на Международната морска организация (International Maritime Organization, IMO - бел. ред), така че ние приемаме тази мисия изключително сериозно", допълни бившият министър-председател на Обединеното кралство.

 

"Като търговска нация ние сме навсякъде по света и аз мисля, че това е от съществено значение не само за нас, но и за всички. Ето защо ние не само ще направим вложения в тази операция, но и ще дадем на Иран съвсем ясно да разбере, че е опасно да насърчава своите прокси групоривки да нападат кораби. Това трябва да спре", категоричен бе Камерън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6188 |20.12.2023 Москва плаши Берлин: Не разполагайте военна бригада в Литва . 11| 5107 |20.12.2023 Британското разузнаване: Голям руски пробив е малко вероятен, на фронта - застой . 0| 13364 |18.12.2023 Кола се вряза в кортежа на американския президент Джо Байдън . 2| 9700 |15.12.2023 Германската телевизия ZDF: Най-добрите менте евробанкноти идват от фалшификатори в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads