Реклама / Ads
1| 2711 |17.08.2023 СВЯТ

ЕКОВАС заяви готовност да се намеси с военна сила в Нигер, ако дипломацията се провали

.
Източник: БГНЕС
Западноафриканският блок ЕКОВАС (ECOWAS) е готов да се намеси с военна сила в Нигер, ако дипломатическите усилия за връщане на власт на легитимния президент Нигер, свален с преврат, се провалят, съобщи високопоставен служител за резултатите от срещата на началниците на генералните щабове на армиите от блока, които днес се срещнаха в Гана, предаде Ройтерс.
 

Комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на EКОВАС Абдел-Фатау Муса отправи остри критики към хунтата, която свали от власт държавния глава Мохамед Базум на 26 юли.

 

"Военните и гражданските сили на Западна Африка са готови да отговорят на призива на дълга", подчерта той пред събралите се началници на отбраната на държавите членки.

 

Муса припомни предишни разполагания на войски на ЕКОВАС в Гамбия, Либерия и други страни.

 

"Ако се наложи, ние ще влезем в Нигер със собствените си контингенти, оборудване и собствени ресурси, за да сме сигурни, че ще възстановим конституционния ред. Ако други демократични партньори искат да ни подкрепят, те са добре дошли", категоричен бе комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на EКОВАС.

 

Муса осъди съобщението на хунтата, че има елементи, които да изправят Базум, който е задържан, пред съда за държавна измяна. Организацията на обединените нации, Европейският съюз и EКОВАС изразиха загриженост относно условията на задържането му.

 

"Иронията на това е, че някой, който сам се намира в положението на заложник … е обвинен в държавна измяна. Кога той е е извършил държавна измяна, всеки може да се досети", отбеляза Муса.

 

Според него всички държави членки на Западноафриканския блок ЕКОВАС, с изключение на тези, които са под военно управление и Кабо Верде, са готови да участват в резервните сили, които може да се намесят в Нигер заради преврата, извършен в края на миналия месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2745 |14.08.2023 ЕКОВАС осъди заплахата на превратаджиите в Нигер да съдят президента Базум за държавна измяна . 1| 3002 |02.08.2023 Ердоган е заявил на Путин, че ще продължи с усилията за възобновяване на зърнената сделка . 0| 3210 |20.10.2021 САЩ с готовност да ваксинира деца от 5 до 11 години срещу COVID-19 . 0| 3364 |03.08.2021 Иран с готовност да реагира на заплахате от САЩ, Израел и Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads