Реклама / Ads
2| 3198 |21.07.2023 СВЯТ

Ердоган: Планираните разговори с Путин може да доведат до възстановяване на черноморската зърнена сделка

.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Източник: БГНЕС
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планираните му разговори с руския президент Владимир Путин може да доведат до възстановяване на черноморската зърнена инициатива и призова западните страни да разгледат исканията на Русия, предаде Ройтерс, цитирайки турските медии.
 

"Прекратяването на черноморската зърнена сделка ще има серия от последствия, вариращи от увеличаването на глобалните цени на храните до недостиг на храни в определени региони, и потенциално да доведе до нови миграционни вълни“, отбеляза Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от пътуване до страните от Персийския залив и Северен Кипър.

 

"Вярвам, че чрез задълбочено обсъждане на въпроса с президента Путин можем да гарантираме продължаването на това хуманитарно усилие“, посочи турският лидер.

 

Припомняме, че тази седмица Русия се отказа от сделката, осъществена с посредничеството на ООН и Турция, която позволи безопасен износ на украинско зърно през Черно море миналата година, и отмени гаранциите за безопасна навигация. Оттогава нито един кораб не е отплавал от украинските пристанища.

 

От Кремъл подчертават, че ще се върнат към сделката, само ако бъдат изпълнени техните искания за по-лесен достъп на световните пазари на техните храни и торове. Западните държави споделят мнението, че Русия няма проблеми с продажбата на храна, която е освободена от финансовите санкции.

 

"Наясно сме, че президентът Путин също има определени очаквания от западните страни и е от решаващо значение тези страни да предприемат действия в това отношение“, изтъкна Ердоган.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2890 |13.07.2023 Ердоган: Байдън има положително отношение към перспективата за продажбата на изтребители F-16 на Турция . 0| 2619 |18.06.2023 Американският държавен секретар Антъни Блинкън стартира двудневните си дипломатически разговори в Пекин . 0| 3052 |14.06.2023 Ердоган: Не можем да имаме положителен подход към присъединяването на Швеция към НАТО . 2| 4061 |21.03.2023 ”Гардиън” и ”Дейли мейл” за разговорите Путин-Дзинпин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads