Реклама / Ads
3| 5591 |19.01.2024 СВЯТ

Евродепутатите обмислят правни действия срещу ЕК заради парите за Унгария

.
В Европарламента
Европейският парламент заплаши да предприеме правни действия срещу Европейската комисия заради отблокирането на 10 милиарда евро от замразени кохезионни фондове за Унгария. В резолюция депутатите осъдиха решението на Комисията и заявиха, че Унгария не е изпълнила изискванията за независимост на съдебната система. Текстът бе подкрепен от внушително мнозинство.
 

Все още виждаме, че има огромна заплаха за върховенството на закона, например независимостта на съдебната система в Унгария, и затова е погрешна стъпка частичното размразяване на средствата в този момент. Би било още по-лоша стъпка да се размразят допълнителни средства. Ние подкрепяме изправянето на Комисията пред Съда на ЕС по този казус.

В момента Брюксел удържа над 20 милиарда евро от фондовете за сближаване и възстановяване на Унгария. Будапеща настоява всички пари да бъдат размразени. Но в своята резолюция депутатите казват, че „по никакъв начин ЕС не може да се поддаде на изнудване“ и призовават държавите-членки да застанат твърдо срещу ветото на Виктор Орбан.

 

Всички са недоволни от начина, по който Комисията и Съветът се справят със ситуацията. Резултатът от това е, че цяла Европа и Украйна са държани като заложници от един човек – г-н Орбан.
Софи инт Велд – евродепутат от „Обнови Европа“


Управляващата партия в Унгария отхвърли критиките. Смята, че Европейският парламент е пристрастен.

 

Очевидно в този парламент има хора, които не искат споразумение между Комисията и унгарското правителство. Които не се интересуват от детайлите, от фактите и реалността. Те са толкова непреклонни и толкова яростно против Унгария и Орбан, че реалността вече няма значение за тях.

Председателят на ЕК заяви, че частичното отпускане на средства за Унгария е оправдано. Фон дер Лайен подчерта, че останалите 20 милиарда евро зависят от реформите за справяне с конфликт на интереси, защита на правата на LGBT общността и гарантиране на достъп до убежище.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6582 |18.01.2024 Украинска "артилерийска коалиция" в Париж /обновена/ . 13| 8753 |16.01.2024 Захарова иронизира Германия в стил: "Само луди хора без морал могат да помислят, че ще нападнем Украйна" . 11| 12599 |15.01.2024 Нова порция напрежение: Американски кораб край бреговете на Йемен е бил ударен от ракета /обновена/ . 3| 5821 |15.01.2024 ISW: Русия готви нова офанзива в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads