Реклама / Ads
Frognews
14| 5734 |16.01.2012

Европа е без бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят?

.
Меркел и Саркози играят в тандем
Това твърди френският президент Н. Саркози. Германия и Франция усилено работят за въвеждане на данъка за финансови транзакции във всички 27 страни на ЕС, или поне в еврозоната.

Германия и Франция продължават с опитите си съвместно да изведат еврото от кризата. Това ще е и основната тема на срещата на върха на Европейския съвет на 30 януари 2012 г. в Берлин, която двамата премиери Меркел и Саркози подготвиха и за която всички наблюдатели твърдят, че ще бъде решаваща за съдбата на общата валута. Федералният канцлер Ангела Меркел не спира да казва, че ще продължи да се бори за въвеждане на данък за финансови транзакции.

Германия и Франция работят за бъдещето на общата европейска валута, потвърди и френският президент Саркози. Нещо повече - той посочи в прав текст, че Европа няма бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят.

Меркел показа задоволство от добрия напредък в преговорите за финансовия пакт. Новият договор трябва да се подпише по възможност още през януари, но най-късно през март.

И двамата държавни глави отчитат факта, че за превъзмогването на кризата са важни консолидация на бюджетите и солидните финанси от една страна, а от друга страна – икономически растеж, конкурентоспособността на икономиките, създаването и запазването на нови работни места.

За постигането на стабилен трудов пазар Германия и Франция предлагат да се направи обзор на различните правила на трудовия пазар в различните европейски държави с цел да се почерпи опит от най-добрите. Германия и Франция вярват в принципите на данъка за финансови транзакции - те от години се борят реализацията му. Федералният канцлер смята инициативата на Франция за добра, а Сакрози разясни: „Ако сега не дадем добър пример, нищо няма да се получи“.

До месец март финансовите министри в заключение към съответните предложения на Европейската комисия за страните на ЕС трябва да излязат със становище. „Данъкът за финансови транзакции е вярната мярка“, каза Меркел и се зарече: „Ще се боря за това“. Германия и Франция искат по възможност да въведат данъка във всички 27 страни на ЕС, или поне в еврозоната.

И двете страни твърдят, че искат да направят спасителните инструменти за еврото по-ефективни. За тази цел те ще помолят Европейската централна банка (ЕЦБ) да приложи своя опит. Така трябва да се подобри действието на временния спасителен чадър за еврото – европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Германия и Франция ще настояват ЕЦБ да помогне на Португалия, Ирландия и Гърция. Те искат по-скорошното въвеждане на постоянния спасителен чадър за еврото – европейския механизъм за стабилност и успоряването на капиталните плащания. Гърция трябва да изпълни решенията от октомври и да напредне с рефинансирането на дълга. Доброволното рефинаниране на дълга с банките било така подготвено, че сигналът да е ясен: Гърция да получи шанс, но да бъде единствен подобен случай. „Нашето намерение е, никоя страна да не трябва да излезе от еврозоната“, казват лидерите на Европа. Похвално усилие...

Покрай което редица експерти са на мнение, че покрай грижата за общото европейско бъдеще Германия и Франция гледат най-вече своите собствени страни.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Меркел: Пътят пред Европа е дълъг 2| 5206 |14.01.2012 . Обвиняем застреля прокурор в Германия 1| 4668 |12.01.2012 . Ураганен вятър блъска Европа 3| 5184 |05.01.2012 . Емигранти от вси страни се натискат към Германия 11| 6573 |22.12.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ