Реклама / Ads
0| 4718 |15.12.2010 СВЯТ

Европарламента одобри бюджет 2011

.
Европейският парламент одобри европейския Бюджет 2011. Той дава приоритет на науката, иновациите, младежките програми и растежа. Акцентът във външната политика пада върху близкоизточния мирен процес между израелци и палестинци.
 

Евродепутатите приеха Бюджет 2011 след няколко месеца преговори и неразбирателства. Документът бе подписан на официална церемония на заключителната сесия в Страсбург, на която участваха представители на Европейската комисия и Съвета.

Бюджетът на ЕС за догодина ще бъде с 2,9 % по-голям от тазгодишния - в него се предвиждат 126.5 млрд. евро в плащания и 141.8 млрд. евро в ангажименти. Всяко перо от бюджета ще се финансира месечно с 1/12 от сумата, предвидена за него. Бюджетен дефицит не се допуска.

Догодина ЕС ще отдели с 14.6 % повече средства за стимулиране на икономическия растеж, както и за защита на правата на гражданите, сигурността и справедливостта. 18 млн. евро повече ще бъдат дадени на Програма за обучение през целия живот, а тази за предприемачество и иновации ще получи 10 млн. евро повече. Още 100 млн. евро ще бъдат отпуснати за подпомагане на Палестина и близкоизточния мирен процес. Около 6% от бюджета за предвидени за европейската администрация.

За сметка на това са намалени парите за земеделие и околна среда.

Председателят на ЕП Йежи Бузек поздрави колегите за свършената тежка работа, отчитайки ролята на белгийското председателство за балансиране на преговорите между европейките институции.

Евросоциалистите обаче не останаха доволни и поискаха финансово подсигуряване на целите на Европа 2020. „Това не е бюджетът на нашите мечти, но поне успяхме да осигурим повече пари за младите, проучванията и помощта за Палестина. Това е добър компромис сега, когато единствено нещо, което виждаме в Европа, са антикризисните мерки”, каза лидерът на групата Мартин Шулц.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5262 |16.09.2010 Наказват страните, нарушили бюджетната дисциплина . 0| 4666 |18.03.2010 Британските университети с орязани бюджети . 2| 5154 |02.12.2009 Загубени дела в Страсбург охарчиха бюджета с 223 хил. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads