Реклама / Ads
1| 5010 |13.05.2020 СВЯТ

Фед предупреди: САЩ може би е пред продължителен период на слаб икономически растеж

.
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв Източник: БГНЕС
Американският федерален резерв предупреди - възможно е САЩ да се изправи пред ”продължителен период” на слаб икономически растеж и стагниращи доходи. Това стана ясно от изявление на председателя на резерва Джером Пауъл. Не се обмисля въвеждане на отрицателни лихвени ставки.
 

Говорейки на онлайн конференция (уебкаст), чийто домакин е Институтът за международна икономика на Петерсън, Джером Пауъл отбеляза, че икономическите перспективи са "едновременно много несигурни и са подложени на значителни рискове в посока надолу" с оглед на настоящата коронавирусна криза.

 

Той подчерта, че пандемията Covid-19 причини икономически спад "без прецедент в съвременната история", като го определи като най-лошата от всяка една рецесия след Втората световна война.

 

Председателят на Фед отбеляза, че банката вече е предприела "безпрецедентни" действия за осигуряване на облекчение и стабилност, но предупреди, че може би се необходими "допълнителни мерки", както от страна на централната банка, така и на правителството на САЩ, за да се избегнат дългосрочните икономически щети.

Отговорът на САЩ на кризата Covid-19 към днешна дата "беше особено бърз и силен", посочи той, но добави: "Възстановяването обаче може да отнеме известно време, за да набере инерция и ще бъде продиктувано от напредъка в борбата с пандемията от коронавирус", пишат от БНР.

 

Колкото по-дълго продължат рисковете за здравето, толкова по-вероятно е бизнесът да не издържи и домакинствата да бъдат обвързани с пазащи доходи. Най-силен ще е спадът при тези, които най-малко могат да се справят, обясни Пауъл.

 

Според него неотдавнашно проучване на Фед оцени, че при 40% от домакинствата с по-малко от 40 000 долара доходи има някой, който вече е загубил работата си от февруари насам.

 

"Най-лошият сценарий оставя икономиката, затънала в продължителен период на нисък производствен растеж и стагниращи доходи ... Допълнителната фискална подкрепа може да бъде скъпа, но ще си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и за по-силно възстановяване", посочи шефът на Фед, отправяйки по този начин директен призив към Конгреса да приеме допълнителни спасителни пакети към вече отделните 3 трлн. долара под формата на различни икономически облекчения по време на борбата с пандемията.

 

Камарата на представителите на САЩ обяви снощи, че се обмислят допълнителни реакции на кризата, но републикански законодатели и длъжностни лица от Белия дом заявиха, че искат да преценят как действат досегашните спасителни финансов мерки, преди да решат какво да се направи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5074 |10.05.2020 Барак Обама: Тръмп пренебрегна предупрежденията за пандемията . 1| 5354 |05.04.2020 Италия и Испания пред повратна точка. Пребориха ли COVID-19? . 7| 5684 |02.04.2020 Франция може да национализира стратегически компании . 4| 7421 |21.03.2020 Китайски учени: Коронавирусът може би води до трайни увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads