Реклама / Ads
2| 3630 |24.11.2023 СВЯТ

Финландският министър-председател: Необичайно големият поток на мигранти от Русия трябва да спре

.
Министър-председателят на Финландия Петери Орпо Източник: БГНЕС
Необичайно големият поток на мигранти от Русия, за който Хелзинки обвинява Москва, трябва да спре, заяви финландският премиер Петери Орпо, цитиран от Ройтерс.
 

"Искаме да изпратим ясно послание на Русия: Това трябва да спре", категоричен бе Орпо на пресконференция. "Това е въпрос на хибридни атаки и на национална сигурност", смята той.

 

Междувременно латвийската премиерка Евика Силиня отбеляза днес, че мигрантите, които напоследък се опитват да влязат в Латвия през Беларус, се използват като част от хибридна атака от страна на Русия и Беларус срещу Латвия.

 

"Трябва да разберем, че това не са просто лица, търсещи убежище. Това е (хибридна) атака от страна на Русия и Беларус", посочи тя на съвместна пресконференция с финландския си колега в Хелзинки.

 

Снощи Финландия временно затвори всички, освен един, от осемте си гранични пропускателни пунктове с Русия в отговор на необичайно големия приток на мигранти, за който страната обвинява Москва, припомня Ройтерс.

 

През последната седмица повече от 700 мигранти от страни като Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен са влезли във Финландия от Русия. Хелзинки твърди, че Москва ги изпраща към границата, а Кремъл категорично отхвърля това обвинение.

 

Финландската гранична охрана днес коментира, че очаква от следващата седмица десетки служители от граничната агенция на ЕС "Фронтекс" да се включат в патрули по дългата 1340 километра граница с Русия.

 

"Основната им задача, ще бъде да патрулират сухопътната граница под надзора на финландската гранична охрана и да я подкрепят", обясни пред Ройтерс експертът по гранична сигурност Арту Маранен. Той изтъкна, че граничарите се подготвят за всякакви сценарии, включително такъв, при който мигранти се опитат да влязат във Финландия през горите по границата.

 

Във Финландия вече работят девет гранични служители на "Фронтекс", пише Ройтерс. Вчера агенцията заяви, че ще изпрати във Финландия още 50 служители и друг персонал, както и оборудване като патрулни автомобили, за да се подобри сигурността.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3302 |23.11.2023 Венеция въвежда входна такса от април . 1| 7217 |23.11.2023 Посолството на Украйна в България до ФрогНюз: Само обединени ще устоим, както устоя Майданът преди 10 години . 0| 2983 |23.11.2023 Дейвид Камерън е на визита в Близкия изток, среща се с израелски и палестински лидери . 3| 3334 |22.11.2023 Полша обвини 16 чужденци в шпионаж в полза на Русия, грози ги до 10 г. затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads