Реклама / Ads
1| 5166 |12.02.2011 СВЯТ

Хосни Мубарак подаде оставка

.
Президентът на Египет Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление и предаде властта на военните. „Египет е свободен” огласяше площад „Тахрир” през цялата нощ.
 
Това заяви в обръщение по националната телевизия вицепрезидентът Омар Сюлейман.

В тези трудни обстоятелства, пред които е изправена страната, президентът Хосни Мубарак реши да напусне президентството и Висшият съвет възложи на въоръжените сили да поемат управлението на страната, заяви Сюлейман в кратко изказване по египетската национална телевизия.

В петък бе разпространена информация, че Хосни Мубарак е заминал за лятната си резиденция в курорта Шарм ел Шейх. Все още не е ясно дали Мубарак ще остане в Египет след оттеглянето си от поста.

Мубарак се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни. По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.

Новината за оставката бе приветствана от стотиците хиляди демонстранти на централния площад Тахрир в Кайро, които започнаха да скандират "Египет е свободен".

Нобеловият лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед ел-Барадей заяви, че това е най-щастливият ден в живота му: "Страната е свободна след няколко десетилетия потисничество."

Близо 2 часа след обявяването на оставката на Мубарак стана ясно, чеегипетският министър на отбраната Хусеин Тантауи застава начело на Висшия военен съвет, който ще управлява страната.

В петък следобяд египетските военни заявиха, че ще отменят извънредното положение в страната. Армията беше подложена на мощен натиск от хилядите протестиращи срещу президента Мубарак с искане въоръжените сили да се намесят и да го премахнат от властта.

В специалното си изявление Висшият военен съвет съобщи, че въоръжените сили на Египет подкрепят предаването на властови правомощия от президента Хосни Мубарак на вицепрезидента Омар Сюлейман и ще бъдат гарант за обещаните реформи.

Армията „гарантира реализирането на мирния преход на властта в страната", както и отмяната на извънредното положение „след края на настоящата криза и връщането на Египет към нормален живот".

Военният съвет обеща провеждането на свободни и честни избори в страната.

Скандирания „Египет е свободен” огласяха централния площад в Кайро „Тахрир”, а фойерверки осветяваха небето над него през цялата нощ, съобщи АП. Стотици хиляди египтяни танцуваха, плачеха и се молеха сред невъобразима врява, изразявайки радостта си от оттеглянето на Хосни Мубарак от власт и края на продължилото три десетилетия авторитарно управление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5164 |11.02.2011 Мубарак си тръгва, но не баш . 1| 4855 |08.02.2011 Мубарак създава комисия за конституционни промени . 0| 5333 |07.02.2011 Алио-Мари забъркана в скандал, искат оставката й . 1| 4735 |06.02.2011 Германия приема Хосни Мубарак?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads